×

Artikel

25 september 2014

Bossa Nova

De 25 belangrijkste bossa nova albums (5/5)

Geschreven door: Dick Hovenga

Nadat we afgelopen zomer op Written in Music een langdurende special over de bossa nova brachten is het nu tijd de belangrijkste albums in kaart te brengen. Albums die de bossa nova in de laat jaren 50 vorm gaven maar ook albums die de bossa steeds weer bij een nieuw publiek bracht in de jaren, zelfs decennia daarna. Deze week in deel 18: De 25 belangrijkste bossa nova albums: top 5

5. Marcos Valle – Samba ’68 (1968 – Verve)

Marcos Valle – Samba '68Marcos Valle wist op zijn eerste twee albums Samba Demais (1963) en O Compositor e o Cantor (1965) een spannende mix tussen samba en bossa nova te vinden. Op Samba ’68 maakte hij vervolgens de perfecte connectie naar het grote publiek. Opgenomen in Amerika en geheel in het Engels gezongen maakt Valle een onuitwisbare indruk met songs als Chup Chup I Go Away, Batucada en natuurlijk (So Nice) Summer Samba. Songs die in zijn thuisland reeds enorme hits waren geweest en op zijn eerste twee, alleen in Brazilië uitgebrachte, albums stonden. Samba ’68 is een heerlijk feestelijk album wat een absolute cross-over van Braziliaanse muziek naar de rest van de wereld markeerde.

4. Tom Jobim – The Composer of Desafinado Plays (1963 – Verve)

Tom Jobim – The Composer of Desafinado PlaysIn hetzelfde jaar dat het Getz/Gilberto album werd opgenomen legde Tom Jobim zijn eigen songs zelf vast onder leiding van Creed Taylor, die man die hem vervolgens met zijn Amerikaanse albums altijd perfect terzijde zou staan. Alle bossa klappers als Chega de Saudade, Desafinado, Aqua de Beber en The Girl Of Ipanema komen voorbij, waarbij Jobim zichzelf op de piano, met simpele, raak gekozen noten, begeleid. Claus Ogerman zorgde gelijk voor de warme arrangementen, van een fluit tot volledige strijkers. Het is dit album wat qua songs en arrangementen in de daarop volgende jaren als de bossa nova gezien gaat worden.

3. João Gilberto – O Amor, O Sorriso e a Flor (1960 – Odeon)

Met zijn tweede album O Amor, O Sorriso e a Flor wederom geproduceerd door Tom Jobim, maakte João Gilberto al net zo’n bossa meesterwerk als zijn eerste album. Wederom opgebouwd uit songs van Jobim en deMoraes en oude samba klassiekers. Gilberto glorieert op zang en gitaar in wervelende bossa songs. Het album werd als zijn voorganger uitgebracht op het fameuze Odeon label, van origine opgezet door de Duitse Max Strauss en Heinrich Zunz maar na de tweede wereldoorlog overgegaan in de handen van platen-major EMI. Met een zeer sterk vertegenwoordigde tak in Rio waren zij er als eerste bij om de bossa nova op de muziekkaart te zetten.

2. Stan Getz/Joao Gilberto – Getz/Gilberto (1964 – Verve)

Stan Getz/Joao Gilberto – Getz/GilbertoNadat de Amerikaanse gitarist Charlie Byrd en saxofonist Stan Getz in 1962 met de grote hitsingle Desafinado en het succesalbum Jazz Samba bossa nova groots in Amerika hadden geïntroduceerd nodigde Getz , João Gilberto en Tom Jobim uit om samen een album te gaan maken. Die uitzonderlijke samenwerking leverde een ware klassieker op en een van de best verkochte albums aller tijden. Niet in het minst door het succes van de eerste single van het album The Girl Of Ipanema. Gezongen door João’s vrouw Astrud bleek deze Jobim/deMoraes song een absolute wereldhit en introduceerde het bossa nova naar de rest van de wereld. Het album verkreeg in 1965 vier Grammy’s waaronder die voor beste album.

1. João Gilberto – Cheque de Saudade (1958 – Odeon)

Eigenlijk is Chega de Saudade de allereerste echt bossa nova plaat. Elizete Cordoso’s nam met het album Canção Do Amor Demais, dan wel Jobim songs op, de impact die Gilberto met Chega de Saudade zou hebben was vele malen groter. En een heel album lang. Het allereerste album van João Gilberto bevat natuurlijk zijn eerste twee singles Chega de Saudade en Desafinado, beiden geschreven door het fameuze koppel Tom Jobim en Vinicius deMoraes, die via deze songs en dit album grote naam maakten. De Jobim songs worden vergezeld door een uitgelezen collectie oude 40 en 50er jaren samba songs die met een bossa nova touch gespeeld worden. Op dit album, geproduceerd door Jobim, is goed te horen wat de grote invloed van Gilberto op de bossa nova is geweest. Zijn warmbloedige zang en briljante gitaarspel geven de songs de juiste zwoele sound die de bossa zo ging kenmerken

Andere aanbevelingen:

João Gilberto – The Legendary João Gilberto (World Pacific)

Aangezien de eerste drie albums Chega de Saudade, O Amor, O Sorriso e a Flor en Joao Gilberto niet meer los te verkrijgen zijn is deze The Legendary João Gilberto een absolute aanbeveling. Op de 38 tracks tellende verzamelaar (bijna 86 minuten muziek!) staan alle tracks van de eerste 3 albums.

Tom Jobim – The Man From Ipanema (Verve)

Tom Jobim – The Man From IpanemaEen werkelijk schitterend uitgevoerde 3CD boxset waarop een overzicht te horen is van de songs van Antonio Carlos Jobim. Onderverdeeld in vocaal, instrumentaal en songs door verschillende artiesten uitgevoerd. Het album, gecompileerd door gitarist Oscar Castro-Neves, werd in 1995, een jaar na Jobim’s dood samengesteld en uitgebracht en verkreeg al snel een haast legendarische status. Een verzameling songs in een prachtige box met veel foto’s die naast The Legendary João Gilberto de ideale kennismaking met bossa nova vormt.