×

Artikel

18 augustus 2014

Bossa Nova

4 niet Brazilianen die bossa wereldfaam brachten: Cannonball Adderly

Geschreven door: Dick Hovenga

AdderlyDeze zomer brengt Written in Music een langdurende special over de bossa nova, naast de samba de meest populaire muziek uit Brazilië. Uit welke culturele en sociale voedingsbodem ontstond bossa nova en welke songschrijvers en muzikanten maakten deze opvallende muziekstroming van de laat jaren 50 wereldberoemd? Deze week in deel 10: Cannonball Adderly

Cannonball Adderly

Geboren in 1928 bleek Julian Edwin, hij kreeg zijn geuzennaam Cannonball omdat hij zo zwaar was, Adderley reeds op jonge leeftijd een opvallende alt-saxofonist te zijn. Hij speelde in verschillende combo’s voordat hij in 1955 naar New York verhuisde en zich aansloot bij Miles. Die had vlak daarvoor net zijn saxofonist John Coltrane naar Thelonious Monk’s band zien vertrekken en bood Adderley zijn kans. Adderley speelde vervolgens mee op de legendarische Miles’ albums Milestones en Kind Of Blue.

Later vormde hij zijn eigen Cannonball Adderley Quintet waarin ondermeer George Duke, Joe Zawinul en Charles Lloyd zaten. Aan het eind van de jaren 60 sloot hij zich ook weer aan bij Miles, die toen in zijn electric jazz periode zat. Adderley speelde mee op het overrompelende Bitches Brew album. Daarna speelde hij voornamelijk met zijn kwintet. Hij overleed op veel te jonge leeftijd in augustus 1975.

Zijn belangstelling voor de bossa nova startte begin jaren 60 toen ook hij net als Getz en Byrd voor het eerst de songs van Jobim hoorde. Hij reisde de daarop komende jaren een aantal keer naar Rio om daar met de Braziliaanse muzikanten te spelen. De meest opvallende bijdrage maakte hij in samenwerking met Bossa Rio sextet met daarin o.a. Sergio Mendes, Dom Um Romao (die later bij Weather Report ging spelen) en Paulo Mauro en Pedro Paulo, met het album Cannonball Adderley’s Bossa Nova. Opgenomen in 1962, hetzelfde jaar dus als het Byrd/Getz album en al net zo legendarisch door zijn relaxte sfeer.

Lees in deze langdurende special over de bossa nova verder in deel 4 van dit hoofdstuk: 4 niet Brazilianen die bossa wereldfaam brachten: Charlie Byrd