×

Artikel

20 september 2014

Bossa Nova

De 25 belangrijkste bossa nova albums (3/5)

Geschreven door: Dick Hovenga

Nadat we afgelopen zomer op Written in Music een langdurende special over de bossa nova brachten  is het nu tijd de belangrijkste albums in kaart te brengen. Albums die de bossa nova in de laat jaren 50 vorm gaven maar ook albums die de bossa steeds weer bij een nieuw publiek bracht in de jaren, zelfs decennia daarna. Deze week in deel 16: De 25 belangrijkste bossa nova albums: 15 tot 10

15. Astrud Gilberto – Look To The Rainbow (1966 – Verve)

Astrud Gilberto – Look To The RainbowOpvallend genoeg was de eerste song die ooit van Astrud Gilberto opgenomen werd tevens haar allergrootste hit. The Girl Of Ipanema werd opgenomen voor het invloedrijke Getz/Gilberto album van haar toenmalige man João Gilberto en de Amerikaanse saxofonist Stan Getz. Na dat album en de scheiding van João maakte ze een mooie en lange carrière. Haar album Look To The Rainbow, naast het veel geprezen The Astrud Gilberto Album, is haar mooiste album. De arrangementen van Gil Evans (Miles!) en de productie van main man Creed Taylor zijn weergaloos en zeer sfeervol.

14. Stan Getz – The Girl Of Ipanema – The Bossa Nova Years (1962 – Verve)

Stan Getz – The Girl Of IpanemaSaxofonist Stan Getz werd door gitarist Charlie Byrd in de bossa nova geïntroduceerd en daarna was er geen houden meer aan. Alle Braziliaanse artiesten, die net naar Amerika waren gekomen, wilden met hem werken. Zijn lyrische en warme saxspel sloot dan ook perfect aan op de zwoele bossa nova klanken. The Bossa Nova Years is eigenlijk een compilatiealbum van alles wat Getz in de jaren 62, 63 en 64 opnam met Tom Jobim, João Gilberto, Astrud Gilberto, Charlie Byrd, Luiz Bonfa, Laurindo Almeida en The Gary McFarland Orchestra. Een ultiem document in 4CDs.

13. Sergio Mendes And Brasil ’66 – Herb Alpert Presents… (1966 – A&M)

Sergio Mendes And Brasil ’66 - Herb Alpert Presents Sergio Mendes And Brasil ’66Sergio Mendes was een van die muzikanten die reeds in de vroege jaren 60 naar Amerika verhuisde en vanuit Los Angelos een carrière begon. In Brazilië had hij als pianist succes gehad, hij had door Europa getourd en met Cannonball Adderley en Herbie Mann albums opgenomen, maar hij had grotere plannen. In Amerika begon zijn carrière als bandleider al snel zijn vruchten af te werpen. De belangrijkste stap nam hij toen hij bij het fameuze A&M Records tekende en mede labeleigenaar Herb Alpert bereid vond een aantal songs uit zijn Braziliaanse tijd opnieuw op te nemen. Het door Jorge Ben geschreven Mas Que Nada werd vervolgens een gigantische wereldhit en het album Herb Alpert Presents Sergio Mendes And Brasil 66, waarop een hoofdrol voor zangeres Lani Hall was weggelegd, bleek al net zo’n succes. Het bleek de aanloop tot een glansrijke toekomst die tot op de dag van vandaag duurt en Mendes de titel ‘meest succesvolle Braziliaanse artiest aller tijden’ opleverde.

12. Charlie Byrd & Stan Getz – Jazz Samba (1962 – Verve)

Charlie Byrd & Stan Getz – Jazz SambaCharlie Byrd staat er om bekend de eerste Amerikaanse jazz muzikant te zijn die helemaal dol op de bossa nova werd tijdens een rondreis door Brazilië met het orkest waar hij toen in speelde. Terug in Amerika maakte hij al snel saxofonist Stan Getz enthousiast. De mannen namen gezamenlijk de Jobim/deMoraes track Desafinado op en scoorden er gelijk een nummer 1 hit mee. Hun gezamenlijke album, vaak alleen onder de naam Charlie Byrd gevat, wat de titel Jazz Samba meekreeg zette, ondanks de misleidende titel, bossa nova eerst in Amerika op de kaart. Het album bleek een keerpunt voor de jazz en zette deze even op zijn kop.

11. Luiz Bonfa – Luiz Bonfa Plays Bossa Nova (1962 – Verve)

Luiz Bonfa – Luiz Bonfa Plays Bossa NovaNaast die van Jobim en deMoraes waren de songs van Luiz Bonfa optimaal te horen in de Franse film Black Orpheus die bossa nova bekend maakte over de gehele wereld. De gitarist/componist speelde dat weliswaar een samba stijl die bekend stond als samba canção maar met zijn lome ritme dicht tegen de bossa nova aanschurkte. Zijn geweldige Manha de Carnaval was en vroege bossa nova song, 3 jaar voordat het genre met Jobim en Gilberto en Desafinado zijn naam kreeg. Het album Luis Bonfa Plays Bossa Nova bevat al zijn zelf geschreven klassiekers.

https://www.youtube.com/watch?v=CXT9M9eSG6k

Lees in deze langdurende special over de bossa nova verder in deel 4 van dit hoofdstuk: De 25 belangrijkste bossa nova albums.