×

Artikel

18 september 2014

Bossa Nova

De 25 belangrijkste bossa nova albums (2/5)

Geschreven door: Dick Hovenga

Nadat we de afgelopen zomer op Written in Music een langdurende special over de bossa nova brachten is het nu tijd de belangrijkste albums in kaart te brengen. Albums die de bossa nova in de laat jaren 50 vorm gaven maar ook albums die de bossa nova steeds weer bij een nieuw publiek bracht in de jaren, zelfs decennia daarna. Deze week in deel 15: De 25 belangrijkste bossa nova albums: 20 tot 15

20. Sérgio Mendes – Bossa Nova York (1964 – Elenco)

Sergio Mendes – Bossa Nova YorkBossa Nova York is een Sérgio Mendes Trio album wat hij maakte vlak voor hij definitief naar Amerika vertrok. Het is een fijne collectie songs waarbij zijn trio (naast Mendes zijn dat Chico Batera en Tiao Neto) wordt bijgestaan door Antonio Carlos Jobim op gitaar en Amerikaanse gastmuzikanten als Herbert Laws en Phil Woods. Het album biedt een slimme mix van bossa nova en jazz, een stijl die ook wel bossa jazz wordt genoemd.

19. Antonio Carlos Jobim – Stone Flower (1970 – Epic/CTI)

Antonio Carlos Jobim – Stone FlowerTom Jobim maakte het album Stone Flower in de studio’s van de legendarische studio’s van jazz producer Rudy van Gelder onder leiding van Creed Taylor. Ondanks het feit dat Taylor eigenlijk zijn vaste man bij Verve was maakte Jobim dit album voor het coole CTI label. Met Eumir Deodato als arrangeur kracht en dirigent. Het album bleek een ware herwaardering voor de bossa nova tot gevolg te hebben, in al zijn sobere pracht, nadat deze eind jaren 60 zijn grootste kracht verloren leek te hebben. De rake arrangementen en Jobim’s pianospel en zang maken dit alleen een bossa parel maar ook de perfecte nachtplaat.

18. Cannonball Adderley – Cannonball’s Bossa Nova (1962 – Riverside)

Cannonball Adderley – Cannonball’s Bossa NovaHet Cannonball’s Bossa Nova album werd niet alleen legendarisch doordat saxofonist Cannonball Adderley een legende was die bossa songs opnam. De muzikanten waarmee hij het album opnam werden dat later ook. Onder de bandnaam Bossa Rio Sextet scholen ondermeer Sergio Mendes op piano en latere Weather Report percussionist Dom Um Romao. Zonder veel repetities is dit album een spontane en frisse benadering van bossa.

17. Tamba Trio – Tamba Trio (Tamba) (1962 – Philips)

Tamba Trio – Tamba Trio (Tamba)Pianist Luizinho Eca, bassist Bebeto en drummer Helcio Melito waren als Tamba Trio de coolste en meest swingende combinatie beginjaren zestig in Rio de Janeiro. En ze boden muzikale hulp aan de allergrootste artiesten die daardoor geweldig gingen klinken. Hun eigen debuutalbum is ook een ware klassieker. Met simpelweg de bandnaam op de cover was het album een fraaie verzameling songs die niet alleen geweldig gepeeld werden maar ook in samenzang briljant was. Het van het album getrokken O Barquinho is een regelrechte klapper.

16. Caetano Veloso (+ Gal Costa) – Domingo (1967 – Philips)

Caetano Veloso (+ Gal Costa) – DomingoBinnen de Tropicália stroming, die eind jaren 60 plaatsvond, was Caetano Veloso, naast zijn zus Maria Bethania, Gilberto Gil en de band Os Mutantes een van de leidende muzikale artiesten. Vlak voordat deze tegendraadse stroming plaatvond maakte hij het volledig bossa nova getinte album Domingo. Hij introduceerde op het album de geweldige zangeres Gal Costa die met dit album een enorme ster werd. Vaak wordt dit album als duo album vermeld. Maar Veloso schreef alle bijzondere bossa songs en maakte met het openingsnummer Coracao Vagabundo een ware Braziliaanse evergreen.

https://www.youtube.com/watch?v=qm6mjpYdgIo

Lees in deze langdurende special over de bossa nova verder in deel 3 van dit hoofdstuk: De 25 belangrijkste bossa nova albums.