×

Artikel

21 augustus 2014

Bossa Nova

4 niet Brazilianen die bossa wereldfaam brachten: Charlie Byrd

Geschreven door: Dick Hovenga

Charlie ByrdDeze zomer brengt Written in Music een langdurende special over de bossa nova, naast de samba de meest populaire muziek uit Brazilië. Uit welke culturele en sociale voedingsbodem ontstond bossa nova en welke songschrijvers en muzikanten maakten deze opvallende muziekstroming van de laat jaren 50 wereldberoemd? Deze week in deel 11: Charlie Byrd

Charlie Byrd

Gitarist Charlie Byrd, geboren in 1925 en afkomstig uit een zeer muzikale familie, startte als gitarist bij legende Django Reinhardt gedurende de 2de wereldoorlog. Na de oorlog besloot hij het door jazz beïnvloede spel achter zich te laten en ging klassiek gitaar leren spelen. Hij werd eind jaren 50 echter alweer gevonden in jazz clubs en nam albums op met onder meer Woody Herman.

Tijdens een tour door Zuid-Amerika in 1961 ontdekte hij in Brazilië de bossa nova en de jonge artiesten die daaraan verbonden waren zoals Gilberto en Jobim. Terug in Amerika liet hij de gekochte bossa albums aan zijn vriend en jazz saxofonist Stan Getz horen die gelijk verkocht was. Ook producer Creed Taylor werd vervolgens enthousiast en vervolgens bereid gevonden een album met bossa songs met Byrd en Getz voor het Verve label op te nemen. Grappig genoeg werden de door Taylor uitgenodigde muzikanten door Byrd niet genoeg gevonden om de specifieke bossa sound vast te leggen en sloeg hij met de muzikanten waarmee hij naar Brazilië was geweest aan het oefenen.

Toen hij na een aantal maanden vond dat iedereen er aan toe was werd Getz ingevlogen en werden de opnamen pas gemaakt. Toen de eerste uitgebracht single Desafinado, uitgebracht in 1962, een onverwachte klapper bleek te zijn en het op de eerste plek van de hitlijsten belandde stonden Getz en Byrd gelijk in de volle belangstelling. Het album Jazz Samba werd vervolgens ook een enorme hit. Het album bleek voor Jobim en zanger/gitarist Joao Gilberto de perfecte insteek om ook naar Amerika te komen en in het warme gezelschap van Getz, Byrd en Creed Taylor muziek te gaan maken. Byrd maakt vervolgens een flinke lading door bossa nova beïnvloede album waarvan Bossa Nova Pelos Passaros het meest complete album is. De legende gaat dat hij door het succes van zijn bossa albums vervolgens een overweldigende platendeal bij Columbia Records kreeg aangeboden.

De man die met zijn gitaar de bossa zijn eigen sfeer meegaf was natuurlijk João Gilberto. De enige muzikant die hij als inspiratie zag was Charlie Byrd. Charlie Byrd overleed in december 1999 aan longkanker.

Lees in deze langdurende special over de bossa nova verder in deel 1 van het volgende hoofdstuk: Marcos Valle; De surfdude van de bossa nova