×

Artikel

17 juni 2014

Bossa Nova

Waarom wij van bossa nova houden

Geschreven door: WiM Redactie

Dat Brazilië veel meer is dan voetbal, prachtige stranden en de super uitgestrekte ondoordringbaarheid van de Amazone weten we natuurlijk al decennialang. Dat Brazilië, meer dan welk land beïnvloed door Afrikaanse ritmes, met de samba hun eigen geweldige muziekvorm vond, natuurlijk ook. Daar kwam in de late jaren ’50 ook nog de bossa nova bij. Een muziekstijl die het land zijn ultieme coolness meegaf.

Ontstaan uit een mix van relaxte samba en Amerikaanse jazz vond bossa nova in de handen van songschrijver Antonio Carlos (Tom) Jobim, tekstschrijver Vinicius deMoraes en gitarist/zanger João Gilberto haar geniale vorm. De basis van de bossa nova werd op de eerste 3 officiële albums van Gilberto in volle glorie gepresenteerd. Wereldwijd werd de bossa omarmd toen Jobim en Gilberto naar New York togen om daar samen met jazzsaxofonist Stan Getz het onvolprezen meesterwerk Getz/Gilberto op te nemen en João’s toenmalige vrouw Astrud de vocalen van The Girl Of Ipanema voor haar rekening nam. Als single werd deze Jobim/deMoraes compositie een gigantisch succes en de doorbraak van de bossa nova.

De komende zomerweken zullen wij op Written in Music in een uitgebreide special de geschiedenis van bossa nova uit de doeken doen en de belangrijkste betrokkenen uitgebreid in het licht zetten. Natuurlijk zal hierbij ook een overzicht van de belangrijkste bossa albums niet ontbreken. Een special om gedurende een lange lome zomer heerlijk in de gaten te houden.

Feit: hoewel de Brazilianen bar trots op de bossa nova waren, de muziekstijl vrij snel omarmden, vonden ze de nieuwe stijl ook heel Braziliaans, niet internationaal. Pas toen Jobim en Gilberto naar Amerika gingen om daar albums op te nemen, groeide het vertrouwen dat bossa wel degelijk iets bijzonders was. Maar pas toen de ‘stem der stemmen’ Frank Sinatra met Jobim ging samenwerken werd Jobim als grote held gezien. Het samenwerkingsalbum Frances Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim uit 1967 wordt door de Brazilianen gezien als wellicht het allermooiste bossa nova album ooit.

https://www.youtube.com/watch?v=nC8in1DeWdQ

Inhoudsopgave bossa nova special: