×

Artikel

22 september 2014

Bossa Nova

De 25 belangrijkste bossa nova albums (4/5)

Geschreven door: Dick Hovenga

Nadat we de afgelopen zomer op Written in Music een langdurende special over de bossa nova brachten is het nu tijd de belangrijkste albums in kaart te brengen. Albums die de bossa nova in de laat jaren 50 vorm gaven maar ook albums die de bossa steeds weer bij een nieuw publiek bracht in de jaren, zelfs decennia daarna. Deze week in deel 17: De 25 belangrijkste bossa nova albums: 10 tot 5

10. Tom Jobim – A Certain Mr. Jobim (1967 – Musicraft)

Tom Jobim – A Certain Mr. JobimJobim maakte, na zijn ontdekking in Amerika, zoveel albums voor zoveel platenlabels dat sommige albums niet eens of veel later leken uit te komen. A Certain Mr. Jobim was een van die albums. Op het album is geweldig te horen hoe Jobim zich ontwikkelde als componist. Een enorme hoeveelheid aan ideeën vertaald zich op het album naar 10 songs of schetsen daarvan. Zowel instrumentale tracks als songs, waarvan de meesten in het Engels, wederom meesterlijk gearrangeerd door vaste kracht Claus Ogerman.

9. Vinicius de Moraes – Como Dizia O Poeta (1971 – RGE)

Vinicius de Moraes – Como Dizia O PoetaNatuurlijk was Vinicius deMoraes vooral bekend als de geweldig inventieve tekstschrijver op de briljante melodieën van Tom Jobim maar met Como Dizia O Poeta maakte hij zelf ook een prachtig bossa album. Bizar genoeg opgenomen in Argentinië brengt dit album de talenten van Jobim, Toquinho en de fameuze gitarist Baden Powell samen. Op het album komen bossa nova en samba in een ideale mix samen. Met Maria Bethania die songs van haar broer Ceatano Veloso naar de eeuwigheid zingt en Toquinho wiens stem al net zo beklijfd. Met Powell zal deMoraes in een later stadium een flink aantal songs met een sterke Afro samba sfeer gaan maken en de afro samba als genre neerzetten.

8. Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim (1967 – Reprise)

Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos JobimEen pronkjuweel maakten Tom Jobim en Frank Sinatra met het Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim album. Sinatra wilde al eerder bossa songs op nemen maar dit alleen doen als Jobim er optimaal bij betrokken was. Ze maakten uiteindelijk de opnamen met arrangeur Claus Ogerman en producer Sonny Burke voor Frank’s eigen Reprise Records. De Jobim – Sinatra connectie bleek wonderwel te werken en de Jobim songs kregen een weergaloze uitvoering mee. Ook de 3 niet Jobim songs, American standarts Change Partners, I Concentrate On You en Baubles, Bangles and Beads, krijgen de bossa touch en werken prima. Dit album kreeg later een vervolg met het album Sinatra & Company.

https://www.youtube.com/watch?v=XP64PDhcs4Y

7. Elis Regina/Tom Jobim – Elis & Tom (1974 – Verve)

Elis Regina/Tom Jobim – Elis & TomTom Jobim had een enorm respect en liefde voor de grootste Braziliaanse zangeres Elis Regina. Regina werd, op 20 jarige leeftijd in 1965 beroemd met de song Arrestao, geschreven door Vinicius deMoraes en Edu Lobo. Vervolgens had ze een grootse carrière gebouwd met vele andere bossa songs en vervolgens met songs van componisten uit de Tropicália als Gilberto Gil en Caetano Veloso. Jobim had haar carrière nauwlettend in de gaten gehouden en voor het album wat ze samen maakten de juiste songs uitgekozen. Hij haalde Regina naar Los Angeles, waar hij toen bivakkeerde, en haalde een jonge band naar de studio om optimaal spelplezier te kunnen creëren. Elis & Tom is een parel binnen de bossa nova te noemen. Regina zingt mooier dan ooit en als je haar Jobim’s Aquas de Marco hoort zingen wil je nooit meer een andere versie horen. Regina overleed op de veel te jonge, 36 jarige, leeftijd. Dit album behoort tot haar meest legendarische.

https://www.youtube.com/watch?v=KF_8RHCyGhQ

6. João Gilberto – João Gilberto (1961 – Odeon)

Ook het derde album van João Gilberto mag niet ontbreken in een overzicht van de beste bossa nova albums. Net als het eerste en tweede album, waarmee dit album een perfecte bossa nova trilogie vormt, werden de songs grotendeels geproduceerd door Tom Jobim die, samen met Vinicius deMoraes, ook voor vele songs verantwoordelijk is. Daarnaast leverden ook andere jonge belangrijke componisten als Roberto Menascal en Carlos Lyra songs aan voor het album. Dit album markeert ook het einde van de Odeon periode van Gilberto die daarna naar Amerika toog en net als Jobim op verschillende Amerikaanse platenlabels album ging uitbrengen.

Lees in deze langdurende special over de bossa nova verder in deel 5 van dit hoofdstuk: De 25 belangrijkste bossa nova albums.