×

Recensie

Electronic

29 januari 2016

Massive Attack

Massive Attack

Ritual Spirit EP

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Virgin/EMI

Ritual Spirit EP Massive Attack Electronic 3.5 Massive Attack – Ritual Spirit EP Written in Music https://writteninmusic.com

Nadat de band aanvankelijk alleen een EP presenteerde die in de app was ingebakken, is vandaag pardoes de Ritual Spirit EP van Massive Attack ook digitaal uitgebracht. De fysieke release laat nog tot maart op zich wachten. Desalniettemin is het fijn dat er eindelijk weer nieuw werk is van de band, na het in 2010 verschenen Heligoland.

Naar verluidt volgt er dit voorjaar nog een EP en later dit jaar een volledig nieuw album. Tot die tijd moeten we het met het gejaagd van start gaande Ritual Spirit doen. Voorzien van een venijnige rap van Roots Manuva, opent de EP met de track Dead Editors. Waar Massive Attack van oudsher uitblinkt in duistere downtempo, gaat hier juist het tempo behoorlijk omhoog. Het is tamelijk opgefokt, maar de donkere bromtoon die er op zijn dooie gemakkie onderdoor laveert houdt de track gegrond.

De titeltrack is vervolgens, met vocalen van Azekel, Massive Attack volgens het boekje. Een sfeervol klanktapijt, zinderende gitaarpartijen en een onderkoelde voordracht. Op het eerste gehoor niet heel opzienbarend, maar het is er wel een die zich met een weerhaakje in je gehoorgang vastmaakt. Het is nog maar de vraag of het daar voor eeuwig blijft hangen echter.

Interessanter is het hypnotiserende Voodoo In My Blood, met vocalen van Young Fathers. Net als de opener heeft het nummer een tamelijk opgefokt karakter, hier veroorzaakt door de ingenieus ingezette en enigszins Indiaas aandoende ritmes . Dit is er ongetwijfeld een die op vol volume en met pompende bassen live een bezwerend hoogtepunt kan zijn. Als studiotrack houdt het de aandacht ook zeker vast, maar is het niet bepaald de makkelijkste track op deze EP. Wél de meest intrigerende overigens, je wil er je vingers achter krijgen maar het geheel blijft erg ongrijpbaar.

Prijsnummer is de magistrale uitsmijter Take It There, waarop Massive Attacks 3D de vocalen deelt met Tricky. Het nummer heeft alles in zich om een echte klassieker te worden. De track zuigt alle licht uit de kamer, de fluisterende raps trekken een mist op vanuit je speakers en vervolgens zijn het de zoemende bas, de hypnotiserende beats en zalvende toetsen die je in je stoel doen wiegen, waarna de langzaam aanzwellende en vanaf een minuut of drie machtig aanzwellende gitaren vanaf drie minuten vakkundig je ziel aan mootjes snijden.

Op 24 februari staat Massive Attack in het Klokgebouw in Eindhoven, op 25 februari in de HMH te Amsterdam. Written in Music zal de hele komende maand daarom de volledige albumcatalogus van de baanbrekende band uit Bristol eens uitgebreid onder de loep gaan nemen. Meer daar over in de Written in Music Massive Attack Special. 1. Dead Editors
 2. Ritual Spirit
 3. Voodoo In My Blood
 4. Take It There

Meer uit deze special

 1. Massive Attack – Heligoland‎
 2. Massive Attack tovert nieuwe EP uit app
 3. Massive Attack – Ritual Spirit EP
 4. Massive Attack-special op Written in Music
 5. Massive Attack – Blue Lines
 6. Massive Attack – Protection
 7. Massive Attack v. Mad Professor – No Protection (1995)
 8. Massive Attack – Mezzanine
 9. Massive Attack lanceert Voodoo In My Blood-video
 10. De noodzakelijke herijking van Massive Attack in Eindhoven
 11. Degelijk Massive Attack richt op het hoofd in Amsterdam
 12. Massive Attack – 100th Window