×

Nieuws

01 februari 2016

Massive Attack

Massive Attack-special op Written in Music

Geschreven door: Edgar Kruize

Label: Virgin/EMI

Vorige week verraste Massive Attack de wereld met een nieuwe EP en een interactieve app. Eind deze maand staat het collectief in het klokgebouw in Eindhoven en in de HMH in Amsterdam. Reden voor Written in Music om eens goed uit te pakken rondom de band en de komende weken diep hun oeuvre in te duiken.

Massive Attack is dan ook een van de meest interessante, of in ieder geval meest invloedrijke exponenten uit de triphop-scene die begon jaren negentig vanuit Bristol diep de muziekwereld in sijpelde, al is de term voor veel muzikanten uit de scene uit den boze. Hun werk is gewoon een grote soeppan vol invloeden, een echte smeltkroes waarbinnen acid jazz, hiphop, rock, reggae en dance gezamenlijk op een laag vuurtje staan te pruttelen.

Hoewel Massive Attack schijnbaar uit het niets begin 1991 opduikt met het bezwerende Unfinished Sympathy, hebben de bandleden er al flink wat muzikale jaartjes op zitten. Bron is het in de jaren ’80 gestarte samenwerkingsverband The Wild Bunch uit Bristol. Dat hiphopgezelschap is opgericht door Nellee Hooper en Grant Marshall (Daddy G). Hooper zou later furore maken als producer (Björk, U2, Sineàd O’Connor) en is tevens de drijvende kracht achter Soul II Soul. Grant Marshall vormt later met Robert Del Naja (3D), Andrew Vowles (Mushroom) en Adrien Thaws (Tricky) het collectief Massive Attack. Al die artiesten maken op een gegeven moment ook deel uit van The Wild Bunch. Vanuit dat collectief wordt door 3D en Mushroom bijvoorbeeld gewerkt aan tracks voor Raw Like Sushi, het debuut van Neneh Cherry en ergens halverwege de 80s komt ook Geoff Barrow de scene binnen, hij zal later Portishead oprichten.

Bijna drie decennia later is Robert ‘3D’ Del Naja de drijvende kracht achter Massive Attack, geruggesteund door Grant ‘Daddy G’ Marshall en een hondstrouwe groep sessiemuzikanten en gastartiesten zoals Horace Andy. In die dertig jaar is de muziekwereld enorm veranderd, Massive Attack is echter altijd op het eigen tempo door blijven pruttelen. Albums kwamen er pas als ze af waren, tournees waren talrijker en bleken steevast imposante happenings. Onderwijl blijven ook oude vrienden trouw, getuige de recente samenwerking met Tricky, die toevallig zelf in de vorm van Skilled Mechanics ook net een nieuw project met samenwerkingen op de rails heeft. Genoeg te vertellen dus en de komende dagen en weken gaat WrittenInMusic dat uitgebreid doen.

Artikelen: