×

Nieuws

04 oktober 2018

Eurythmics

Waarom we van Eurythmics houden

Geschreven door: WiM Redactie

Label: RCA Records

Met het opnieuw uitbrengen van het gehele oeuvre van Eurythmics op 180grams vinyl in de originele hoezen is een mooi moment aangebroken om het nalatenschap van zangeres Annie Lennox en muzikale alleskunner Dave Stewart weer eens optimaal in de schijnwerpers te zetten.

Eurythmics was een vreemde eend in het muzieklandschap. Onnavolgbaar ook. In 1980 gestart als tegendraads duo dat de electropop definieerde met grote hits als Never Gonna Cry Again en Sweet Dreams (Are Made Of This) vervolgden ze hun muzikale pad de daarop volgende jaren met ijzersterke popsingles als Here Comes The Rain Again, Would I Lie To You?, Who’s That Girl en Sisters Are Doin’ It For Themselves (met Aretha Franklin) (om er maar een paar te noemen) en waren ze niet uit de hitparade te slaan.

Het commerciële succes van het duo vertroebelde het zicht op het muzikale meesterschap van de twee kompanen voor diegenen die de eerste avontuurlijkere (lees: alternatievere) albums in het hart hadden gesloten. Met terugwerkende kracht, nu alle albums opnieuw op vinyl uitgebracht zijn, pakken wij nu terug met een sluitend verhaal en recensies van alle albums die het duo, dat officieel stopte in 2005 (nadat ze van 1990 – 1999 ook al een stop hadden ingelast), naliet.

Zo succesvol als Eurythmics zijn er maar weinig in de muziekgeschiedenis geweest. Het grote muzikale talent van multi-instrumentalisten en songschrijvers Dave Stewart en Annie Lennox en die uit duizenden herkenbare stem van Lennox, die terloops ook nog even een ongelooflijke dosis vrouwenkracht de muziek binnenhaalde, was een zeer bijzondere combinatie die onze al onze aandacht absoluut verdient.