×

Artikel

14 december 2018

Eurythmics

Eurythmics: van elektronica naar prikkelende pop vol soul en rock

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: RCA

Met Touch was een groot publiek bereikt en de band moest flink aan de bak om met een gepast vervolg te komen. Waar hun soundtrack voor 1984, de film van Michael Radford naar het beroemde boek van George Orwell, nog even diep de electronic indook, hadden Annie Lennox en Dave Stewart hierna zin om de muzikale bakens voor een nieuw album eens flink te gaan verzetten.

Met Parijs als uitvalsbasis werd begonnen aan een nieuw album dat een meer live- en bandgevoel moest gaan krijgen. Ze hadden er zin in, binnen een week tijd stonden de meeste tracks al op de band. Opgenomen met drummer Olle Romo, bassist Dean Garcia (later Curve) en lekker veel gitaarwerk van Stewart. Toen Would I Lie To You? als eerste single uitkwam wist het publiek gelijk waar ze aan toe waren. En opvallend genoeg werd die voor het eerst lekker strak rockende Eurythmics-single gelijk een enorme hit. En met in de prominente clip niet langer een androgyn ogende Lennox maar eem met kort geblondeerde coupe en en sterke vrouwelijke uitstraling.

Niet alleen Parijs werd als plek van albumopname gebruikt. Enkele opnamen vonden ook nog plaats in Los Angeles waar met een groot deel van Tom Petty’s Heartbreakers (gitarist Mike Campbell, toetsenman Benmont Tench en drummer Stan Lynch) Sisters Are Doin’ It For Themselves werd opgenomen. De (duo-)vocalen van Aretha Franklin werden daarna in Detroit vastgelegd. Net als de mondharmonica van Stevie Wonder trouwens.

Be Yourself Tonight laat een echt andere Eurythmics horen. Een zeer zelf verzekerde Eurythmics. Een Eurythmics die hun liefde voor rock en soul in zeer pakkende popsongs hebben verpakt. Songs die tekstueel persoonlijk, politiek en sociaal zijn. Het strijdbare Sisters Are Doin’ It For Themselves is daar een mooi voorbeeld van. Opvallend om te weten is dat ze trouwens aanvankelijk het idee hadden om Tina Turner te vragen en toen die niet kon bij Aretha Franklin uitkwamen.

Met nu ook een hechte band als backing werd Eurythmics ook live een stuk aantrekkelijker om naar te kijken. Stewart leidde niet alleen de band maar liet zich als veelzijdig gitarist ook meer gelden. Lennox groeide uit tot een indrukwekkende frontvrouw die op basis van die steeds maar geweldiger wordende stem de wereldpodia veroverde.

Be Yourself Tonight was het album dat Eurythmics echt een heel grote band maakte. Met vier heel dikke hitsingles in Would I Lie To You?, There Must Be An Angel (Playing With My Heart), Sisters Are Doin’ It For Themselves en It’s Alright (Baby’s Coming Back), een miljoenen stuks verkopend album en een zeer succesvolle wereldtour kon niemand meer om de band van Dave Stewart en Annie Lennox heen.

Waar het duo na hun eerste album In The Garden nog financieel in zak en as zat en ook met Sweet Dreams (Are Made Of This) en het vele optreden nog niet echt uit de kosten kwam was dat met Touch al wat beter. Met Be Yourself Tonight konden ze eindelijk reserves opbouwen en waar het geld over de rechten van je (door radio opgepakte) songs altijd later binnenkomt, begon uiteindelijk ook het geld van die grote hits binnen te stromen.

Het blijft ongelooflijk hoe de muziekbiz soms kan werken. In 1981 je debuut uitbrengen en dan binnen 4 jaar met 4 albums op zak aan de top van de wereld staan. Maar als het twee muzikanten ontzettend gegund was waren het Stewart en Lennox wel, die met hun enorme muzikaliteit, avontuurlijke aard, energie, onverzettelijkheid en hun muzikale intelligentie dan ook met tijdloze songs aankwamen.