×

Artikel

11 oktober 2018

Eurythmics

Eurythmics: in de proeftuin

Geschreven door: Edwin Hofman

Label: RCA

Als Annie Lennox en Dave Stewart aan het begin van de jaren tachtig Eurythmics formeren kunnen beiden al wijzen op de nodige muzikale bagage. Dave Stewart stond in 1973, 1974 met zijn band Longdancer al onder contract bij Rocket Records, het label van Elton John. Het waren excessieve tijden voor de labelbaas, zowel qua geld als qua drugs en Stewart en consorten wisten niet wat hen overkwam. Hierna richtte Stewart samen met gitarist Pete Coombes en de ‘jonge hippievrouw’ Annie Lennox in 1979 The Tourists op. De band bracht rond 1980 maar liefst drie albums uit en scoorde en passant ook nog eens twee top 10-hits in Engeland. Lennox en Stewart kregen een relatie maar die was, net als The Tourists, geen lang leven beschoren.

Opvallend genoeg besluit het tweetal na hun break-up door te gaan als muzikaal duo onder de naam Eurythmics. Lennox en Stewart reizen begin 1981 af naar Keulen om hun debuutalbum op te nemen. Het duo weet zich te omringen met klinkende namen: producer Conny Plank, drummer Clem Burke (Blondie), Robert Görl (D.A.F.), drummer Jaki Liebezeit (Can) en multi-instrumentalist Holger Czukay (Can). Dave Stewart speelt niet alleen gitaar maar begint ook gebruik te maken van synthesizers en keyboards, dit om zichzelf uit te dagen en te voorkomen dat hij te voorspelbaar zal gaan klinken. Annie Lennox heeft al ervaring met toetsen en zet dit voort op het debuutalbum.

In The Garden is de titel van deze eerste plaat van Eurythmics. Het artwork toont dan wel foto’s van Lennox en Stewart, het duo komt nog niet echt dichtbij. De beelden zijn veelal wazig en op de binnenhoes poseert het tweetal met maskers. De muziek is aantrekkelijk maar ook afstandelijk; veelal elektronisch getinte, dansbare pop met een melancholische ondertoon. Tracks als English Summer, Take Me To Your Heart en de singles Never Gonna Cry Again en Belinda laten de potentie van Eurythmics horen.

Ondanks hoopgevende kritieken blijken de verkoopcijfers van In The Garden teleurstellend. Eurythmics gaat echter onverdroten door en brengt in 1982 drie singles uit die duidelijk maken dat de band sterker inzet op elektronica en de zang van Annie Lennox: This Is The House, The Walk en Love Is A Stranger. Begin 1983 volgt Sweet Dreams (Are Made Of This). Het is deze unieke, kunstzinnige electro-track die van Eurythmics een grote band zal maken.

Annie Lennox ontwikkelt gaandeweg een meer androgyne look. Tot vermaak van de band zien velen haar aan voor een lesbienne. Om de ‘provocatie’ nog wat aan te dikken speelt het duo met S.M.-outfits en -teksten. Eurythmics is een eigenzinnig, artistiek duo dat zich op visueel gebied, tijdens de hoogtijdagen van de clipcultuur, optimaal kan profileren. Na de aarzelende start in 1981 is de band in 1983 al niet meer weg te denken van radio en tv.