×

Recensie

Pop

19 oktober 2018

Eurythmics

Eurythmics

Sweet Dreams (Are Made Of This)

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Sony Legacy

Sweet Dreams (Are Made Of This) Eurythmics Pop 4 Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made Of This) Written in Music https://writteninmusic.com

De popmuziek heeft een aantal kantelmomenten die door specifieke albums worden veroorzaakt. Soms zie je de invloed meteen, soms duurt het een paar jaar en soms zal je het debat aan moeten gaan. Sweet Dreams (Are Made Of This) van Eurythmics uit 1983 is zo’n debatplaatje. Want het komt op geen enkel ‘meest invloedrijke album aller tijden’-lijstje voor, maar het is weldegelijk een doorbraakplaat geweest. Tot dit album was synthpop vooral een mannenaangelegenheid, ná dit album werd het ook het domein van sterke vrouwen. Zonder Eurythmics geen Garbage, Robyn, Goldfrapp of Lady Gaga, om er maar een paar te noemen. Ook zouden we wellicht niet van Marilyn Manson hebben gehoord, veel dancemuziek kan je ook terugherleiden, maar dat zijn weer andere verhalen.

En natuurlijk zijn al die namen niet volledig schatplichtig aan Dave Stewart en met name Annie Lennox, maar Sweet Dreams (Are Made Of This) heeft wel een deur geopend waardoor een keus aan sterke popvrouwen jaren later naar buiten konden treden. Goed, gelijktijdig kwam ook een band als Yazoo op als ‘synthpop met vrouwenvocalen’, maar die hadden in Alyson Moyet niet zo’n baanbrekend androgyn boegbeeld als Eurythmics wel had. Eentje die bij uitkomst van dit album in Amerika onder vuur lag omdat sommige conservatievelingen dankzij de videoclip bij openingsnummer Love Is A Stranger dachten dat het hier een travestiet betrof.

Maar goed, invloed kan je niet uitoefenen als het liedjesmateriaal daar ook niet naar is. Genoemde openingstrack komt er al fantastisch in. Donkere synthbeat, drumcomputer is ingenieus geprogrammeerd om de luisteraar rechtstreeks naar binnen te trekken en vervolgens komt Lennox daar met een angstaanjagende tekst overheen. “Love is a stranger in an open car, to tempt you in and drive you far away.” Waar de mannen van The Police in dat zelfde jaar nog hun stalkerliedje Every Breath You Take als een verkapt liefdesliedje aankleden, laat Annie Lennox er in het geheel geen gras over groeien. Deze vrouw is gevaarlijk. “And I want you… And I want you… And I want you so, it’s an obsession!” Brrr… wat een opener. 35 jaar oud en nog geen seconde gedateerd.

Ook als het wel gedateerd is, zoals het opzwepende Wrap It Up (met een gastbijdrage van Green Gartside van Scritti Politti) of op het stemmige The Walk gebeuren er magische dingen. De kilte van de synths zijn een prachtig contrast met het soulvolle stemgeluid van Lennox. Het zijn nummers die voelen als zo’n dag dat de herfst inzet, maar de zon nog verwoede pogingen doet om nog wat vlagen van warmte af te geven. Het onderkoelde Jennifer is trouwens ook al zo’n prachttrack. Alsof Atmosphere van Joy Division Donna Summer heeft bezwangerd en dit na negen manden uit de baarmoeder kwam. Vervreemdend, het nummer is even kil als dat het warm is.

En dan is er natuurlijk nog de titeltrack. Een onvervalste en niet stuk te krijgen klassieker, die net als Love Is A Stranger ook nog geen moment last van ouderdomsslijtage heeft. Het gromt, bromt, werkt hypnotiserend en blijft een beetje eng. Alleen al op de kracht van deze ene track kan het volledige album als klassieker worden bestempeld. Maar juist vanwege de invloed die Eurythmics’ frontvrouw met dank aan de clip bij dit nummer (maar zeker ook verspreid over dit volledige album) uitstraalt kan je Sweet Dreams (Are Made Of This) ook zeker bestempelen als een sleutelmoment in de muziekgeschiedenis. Een plaat die vrouwen in de popmuziek de kracht gaf om méér te zijn dan slechts een modepopje. 1. Love Is A Stranger
 2. I've Got An Angel
 3. Wrap It Up
 4. I Could Give You (A Mirror)
 5. The Walk
 6. Sweet Dreams (Are Made Of This)
 7. Jennifer
 8. This Is The House
 9. Somebody Told Me
 10. This City Never Sleeps

Meer uit deze special

 1. Waarom we van Eurythmics houden
 2. Eurythmics – In The Garden (re-issue vinyl)
 3. Eurythmics: in de proeftuin
 4. Eurythmics: Blijven dromen (1982-1983)
 5. Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made Of This)
 6. Eurythmics – Touch (vinyl reissue)
 7. Eurythmics – 1984 (For The Love Of Big Brother)
 8. Eurythmics: Wereldwijd succes en de soundtrack van 1984
 9. Eurythmics – Be Yourself Tonight (vinyl reissue)
 10. Eurythmics: van elektronica naar prikkelende pop vol soul en rock
 11. Eurythmics: het succes geconsolideerd
 12. Eurythmics – Revenge (vinyl reissue)
 13. Eurythmics – We Too Are One (vinyl reissue)
 14. Eurythmics – Savage (vinyl reissue)
 15. Eurythmics: Het einde van een wereldband