×

Recensie

Alternative

07 november 2018

Eurythmics

Eurythmics

Touch (vinyl reissue)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: RCA Records

Touch (vinyl reissue) Eurythmics Alternative 4.5 Eurythmics – Touch (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun derde album Touch maakte Eurythmics de gehoopte grote klapper voorwaarts. Waar Sweet Dreams (Are Made For This), hun tweede album met die klassieke titeltrack, de grote doorbraak was geweest, trokken ze op hun derde album pas echt muzikaal van leer.

Alsof ze de gouden formule gevonden hadden , alle muzikale vrijheid hadden gevonden, kwamen de geweldige tracks als vanzelf. Want voorspelbaar en zichzelf kopiëren, daar dachten Lennox en Stewart niet aan. Er moesten nieuwe songs geschreven worden die hun muzikale vakmanschap ten volle zou uitdragen en dat mooie proces mochten wij als luisteraars van dichtbij meemaken. En die stem van Lennox werd met elke song alleen maar mooier en dieper.

Touch als geheel is een uitdagend en avontuurlijk album. Naast de grote hits Who’s That Girl, Here Comes The Rain Again en Right By Your Side staat het album vol verrassende songs die steeds weer een nieuw licht werpen op het fascinerende muzikale vakmanschap dat Lennox en Stewart bij elkaar naar boven wisten te halen.

Luister eens naar die aan Compass-sound verwante, opgedikte reggaeritmes van Cool Blue, de strakke beats en funky gitaar van The First Cut, die spannende discofunk van Paint A Rumour of dat fijn onwaarschijnlijke van No Fear No Hate No Pain (No Broken Hearts) en begrijp wat ik bedoel.

En natuurlijk bleef MTV een handje meehelpen. MTV was verliefd op Eurythmics en vooral op die markante feminiene uitstraling van Lennox. Met het superknappe Who’s That Girl, van melancholieke coupletten over naar het catchy refrein, speelt Lennox hard in op haar in Amerika zo becommentarieerde uiterlijk. In de clip speelt ze haar eigen vrouwelijke en mannelijke versie (een aan Elvis verwante persoonlijkheid) die zelfs op het einde van de clip elkaar zoenen.

Here Comes The Rain Again, die prachtig melancholieke klassieker, had een tekstuele oorsprong in een ruzie tussen Lennox en Stewart in het New Yorkse Columbus Hotel waarna Lennox uit het raam kijken de woorden ‘Here comes the rain again’ uitsprak. Door de strijkers (Michael Kamen arrangeerde) over die synthbeats, die slimme gitaarklanken en die geweldige stem van Lennox een tijdloze song die nog steeds ontroert.

Right By Your Side met zijn fijn Caribische ritme is een lekker vrolijke synthpopsong die juist ook door de opvallende tekststrofe ‘When depression kicks in, I need to be right by your side’ (refererend aan de donkere tijd waarin Lennox belandde tussen het eerste album In The Garden en Sweet Dreams (Are Made Of This)) een extra dimensie krijgt.

Touch is het Eurythmics-album waarop hun liefde voor de syntheziser een apotheose kent. De band zal na dit album nooit meer zo elektronisch klinken. Touch, het album waar ze er alles nog een keer uithalen, is een magische plaat waarop die zo herkenbare Eurythmics sound, juist door zijn constant avontuurlijke karakter, tot volle wasdom komt. En Lennox mooier en soulfuller dan ooit zingt. Touch is een absolute klassieker.

Kant A:

 1. Here Comes The Rain Again
 2. Regrets
 3. Right By Your Side
 4. Cool Blue
 5. Who’s That Girl

Kant B:

 1. The First Cut
 2. Aqua
 3. No Fear No Hate No Pain (No Broken Hearts)
 4. Paint A Rumour

Meer uit deze special

 1. Waarom we van Eurythmics houden
 2. Eurythmics – In The Garden (re-issue vinyl)
 3. Eurythmics: in de proeftuin
 4. Eurythmics: Blijven dromen (1982-1983)
 5. Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made Of This)
 6. Eurythmics – Touch (vinyl reissue)
 7. Eurythmics – 1984 (For The Love Of Big Brother)
 8. Eurythmics: Wereldwijd succes en de soundtrack van 1984
 9. Eurythmics – Be Yourself Tonight (vinyl reissue)
 10. Eurythmics: van elektronica naar prikkelende pop vol soul en rock
 11. Eurythmics: het succes geconsolideerd
 12. Eurythmics – Revenge (vinyl reissue)
 13. Eurythmics – We Too Are One (vinyl reissue)
 14. Eurythmics – Savage (vinyl reissue)
 15. Eurythmics: Het einde van een wereldband