×

Concert

14 januari 2023

Brussels Jazz Festival 2023

Fantastische Tania Giannouli overrompelt ook Brussels Jazz

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Rattle Records

Met twee afgeblazen edities van Brussels Jazz leken er een hoop concerten verloren te zijn gaan. Nieuwe tijden zijn aangebroken, met nieuwe tourschema’s voor de muzikanten die de Covid-jaren qua financiën even moeten inhalen. Gelukkig bleek het optreden van de Griekse pianiste Tania Giannouli met haar trio wel goed verplaatst te kunnen worden: zij stond vrijdag als lunchconcert op het programma. En wat een groot genot bleek dat weer.

Giannouli is een van de grote opkomende namen van de jazz. Ze bracht aan het begin van de pandemie het album In Fading Light uit, een prachtig album dat bij ons moeiteloos de jaarlijst haalde. In samenspel met trompettist Andreas Polyzogopoulos en oud-speler Kyriakos Tapakis heeft ze een zeer bijzonder trio muzikanten bij elkaar en een sfeer in muziek die zowel jazz, folk, world als klassiek huisvest.

We zagen het trio al eerder spelen (op Wintermusic in Den Bosch in 2021 en het afgelopen jaar nog in het Bimhuis, Amsterdam). Vanaf het moment dat Giannouli nu begint te spelen en de magie van de muzikanten samenkomt klinkt alles weer even nieuw, verrassend en imponerend. Giannouli is een waanzinnig goede pianiste met een machtige aanslag. Prachtig ingetogen thema’s repeterend, dan fraai melodieus in de stillere stukken en krachtig in beide handen in de donkerder geladen gedeelten.

In Guiding Light vormde de basis van de stukken die er vandaag gespeeld werden en hoe geweldig om zo vroeg op de dag meteen in hun muziek gezogen te worden. Je even helemaal te kunnen verliezen in muziek. De gelaagdheid van de stukken, waarbij een repeterende pianolijn vaak de start is en er fantastisch wordt uitgebouwd, is magnifiek en de muzikanten voelen elkaar in sfeer moeiteloos aan.

Echt alles aan dit trio fascineert! Het spel, de composities en de sferen die worden opgetrokken. Er wordt vloeiend van traditioneel klinkende melodielijnen naar vrije improvisatie overgeschakeld om dan weer in klassieke structuren terug te keren naar het nadrukkelijke thema waar de compositie mee begon. Dan weer donkert het trio de compositie naar de onderste regionen op hun instrumenten.

Uitdagend en verbluffend tegelijk hartverwarmend zijn de woorden waar je na afloop van een concert van dit trio aan denkt. Een geestverruimend lunchconcert als geen ander. Giannouli is hier om de jazz weer eens flink op te schudden. Ze is niet alleen een buitengewoon goede pianiste maar heeft tevens een fascinerend goed gevoel voor bijzondere muziek. Ze zal haar sporen de komende jaren op de muziek (en zeker niet alleen binnen de jazz) nadrukkelijk gaan achterlaten.

Foto’s: Olivier Lestoquoit

Frontfoto: Savvas Lazaridis