×

Recensie

Jazz

02 december 2020

Tania Giannouli Trio

In Fading Light

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Rattle Records

In Fading Light Tania Giannouli Tania Giannouli Trio Jazz 4.5 Tania Giannouli Trio – In Fading Light Written in Music https://writteninmusic.com

Eén van de meest spraakmakende nieuwe namen binnen de muziek is zonder twijfel die van de Griekse pianiste Tania Giannouli. Met haar eerste trioalbum In Fading Light maakt ze wederom grote indruk in een muzikale wereld die vanuit folk en jazz eigentijdse structuren ontdekt.

Het is nog maar twee jaar terug dat het trio, dat naast Giannouli uit landgenoten trompettist Andreas Polyzogopoulos en oud-speler Kyriakos Tapakis bestaat, zijn opwachting maakte op het Berlin Jazz festival en daar als één van de grote verrassingen werd gezien. Gannouli had daarvoor met de albums Forest Stories (2012), Transcendence (2015) en Rewa (2018), verrassend uitgebracht op het Nieuw Zeelandse Rattle Records, reeds flinke indruk achter gelaten.

Giannouli is een buitensporig en eigenzinnig talent die hoewel ze klassiek en melodisch onderlegd is en veel warmte in haar spel legt, immer vol voor het muzikaal avontuur gaat en de muzikanten in haar omgeving de ruimte geeft zich muzikaal net zo te gedragen. Door juist samenwerkingen met gelijkgestemde muzikanten als Paulo Chagas (Forest Stories) en Rob Thorne (Rewa) aan te gaan leverde het albums op die door de onvoorspelbaarheid optimaal fascineren.

In Fading Light is de nieuwe spannende en wederom zeer geslaagde muzikale exercitie die in 2018 op Berlin Jazz Fest begon. De opzet met piano, trompet en oud levert een authentiek geluid op dat door de vrije manier van muziek maken zowel ingetogen melodieus als spannend uitwaaiend nieuwe muzikale wegen zoekt.

Het spel van Giannouli is buitengewoon rijk, van meditatief, ingetogen, melodieus (fraai voorbeeld daarvan is het prachtige Night Flight) als dat dit vol het avontuur (Bela’s Dance), juist de grenzen opzoekt (When Then, Disquiet) of ronduit bezwerend is (No Corner). Het samenspel met Polyzogopoulos en Tapakis is overweldigend en rijk aan kleur en sfeer.

Juist de combinatie van piano, oud en trompet geeft een buitengewone klankkleur die zowel traditioneel als vernieuwend klinkt. Juist doordat Giannouli composities heeft geschreven die in een muzikale wereld liggen die merendeels ingetogen en rijk melodisch is dan weer uitdagend nieuwe wegen zoekt, binnen het instrumentarium hier aanwezig.

In Fading Light is wederom een zeer bijzonder album van de buitengewoon getalenteerde Giannouli die in gezelschap van de al net zo rijk getalenteerde Polyzogopoulos en Tapakis de prachtigste muzikale landschappen weet te creëren. 1. Labyrinth
 2. When Then
 3. Hinemoa's Lament
 4. Night Flight
 5. Fallen
 6. Bela's Dance
 7. Ingravida
 8. Moth
 9. No Corner
 10. Disquiet
 11. Inland Sea
 12. In Fading Light