×

Recensie

12 mei 2017

West Of Eden – No Time Like The Past, A

West Of Eden - No Time Like The Past, A Collection

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: West Of Music

West Of Eden - No Time Like The Past, A Collection West Of Eden Roots 4 West Of Eden – No Time Like The Past, A Collection Written in Music https://writteninmusic.com

Look To The West vertelde het verhaal van Zweedse migranten die evenals hun Ierse lotgenoten de oversteek naar Amerika waagden. Het  Groene Eiland was ook de plaats waar het idee ontkiemde om een folkgroep op te zetten. In de vroege jaren negentig ontdekte Jenny en Martin Schaub tijdens een schoolreisje in Dublin de plaatselijke Keltisch muziek. Terug thuis in Zweden begon een toegewijde zoektocht naar de Ierse en Britse folk-erfenis, die werd omgezet in muziek bij Public Footpath. Na hun set op het Ierse folkfestival in Gothenburg ontvingen ze bijzonder veel appreciatie voor hun set en vooral voor de zang van Jenny die treffende gelijkenis met Sandy Denny vertoont. De groep volgde het advies van organisator Jonathan McCullough om hun naam te veranderen, zo ontstond West of Eden.

Dat is ondertussen twintig jaar geleden. In die periode werden acht langspelers en twee kerstplaten uitgebracht. Een goed uitgebalanceerde selectie kwam op No Time Like The Past terecht. In de openingssong Twenty Years, Of Travelling, een dartele folkrocker vertellen Jenny en Martin het verhaal, de sublieme vocale wisselwerking maakt meteen duidelijk dat ze nog lang niet uitgezongen zijn. Zo is er een fraaie, nieuwe versie van Where The Ivy Is Growing, de allereerste song die West Of Eden ooit opnam. Naast enkele onuitgebrachte tracks vinden we in dit overzicht een fijne, geïnspireerde melange van stevig rockende folkrock en akoestische balladen, zonder uitzondering  gecomponeerd door Martin en Jenny Schaub.

In afzonderlijke hoofdstukken krijgen we enige toelichting bij het tot stand komen van de werkstukken waarvan enkele aan de overkant van het Kanaal werden gerealiseerd. Er is ook een uitgebreid alfabetisch register met onder meer alle namen van voormalige en huidige leden van West Of Eden opgenomen in het fraaie boekwerkje. Uiteraard gaat het bovenal om de muziek, het repertoire van  West Of Eden behoort  zonder meer bij het betere werk in de hedendaagse folkrock scène.

Tracklisting No Time Like The Past:

Part 1:

1. Twenty Years Of Travelling

2. Where The Ivy Is Growing

3. Safe Crossing

4. Tekla’s Tune

5. The Bee That Stung

6. Immortal

7. Look To The West

8. Glenntown

9. On She Goes

10. Bird Of Passage

11. True Believer

12. This Piece Of Earth

Part 2

1. Rollercoaster

2. Green Fields Of Clover/The (Homecoming)

3. Wilson Line

4. In A Faraway Town

5. Garden Out Of Time

6. Hawthorne Heights

7. Faraway

8. Sweet Old Country

9. Jimmy’s Van

10. Scottish Rain

11. (I Still Remember) How To Forget

12. The Boy From Yesterday

13. The Captain’s Daughter