×

Recensie

Roots

21 april 2024

Cary Hudson

Ole Blue

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Malaco Records

Ole Blue Cary Hudson Roots 3 Cary Hudson – Ole Blue Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Mississippi afkomstige muzikant was een tijdje gehuwd met Laurie Stiratt, de tweelingzuster van John Stirrat, bassist bij Uncle Tupelo en Wilco. Samen met die muzikale tweeling vormde hij The Hilltops. Later verzorgde Laurie de basakkoorden bij Blue Mountain, een in ‘91 door Hudson opgericht trio in Oxford Mississippi. Na de scheiding van het echtpaar liep ook de muzikale samenwerking spaak. Stiratt werd chef van Tallulah’s Kitchen, haar cajun restaurant in Oxford.

Hudson zet zijn solocarrière verder met Town and County, na een pauze van tien jaar brengt hij Ole Blue, zijn zevende studio langspeler uit. De opnamesessies vonden plaats in de Malaco Studio in Jackson. De pleisterplaats van het legendarische gelijknamige R&B label waar hij onderdak vindt, werkt inspirerend.

Hudson graaft diep in de muzikale erfenis van zijn thuisstaat, Hij manifesteert zich als multi-instrumentalist met bijdragen op gitaar, piano naast de zang diept hij regelmatig de harmonica op.  Die volgt  in het uit een soort laidback blues opgetrokken Who Ben Hoodooin U samen met de geknepen slide, de zanglijnen. Delta Darlin’ is een rustig meanderende pianoballade waarin herinneringen opgehaald worden aan een jeugdliefde in Mississippi.

Het gefluit dat je hoort in de intro van het op jazzy  bluesakkoorden flanerende Queen of the Road  is afkomstig van Anna , de dochter van Cary die bovendien over een expressief stemtimbre Beschikt Het harmonicaspel komt uitvoerig aan bod in het aan de plaatselijk sweetheart geadresseerde Local Honey.

Zo kabbelt het rustig verder op mooie pianotonen van After The Rain  dat zich in New Orleans situeert. “I love you til the river runs dry zingt Hudson in een sobere lovesong met een haast fluisterende harmonica. In de staart van deze langspeler is er nog plaats voor een melancholisch luik  met het akoestische 70’s Song Na het weerom door Anna gezongen Goodbye rolt het verder naar Memphis met een bluesy Velvet Elvis, Countryfunk sluit dit niet onaardige, eerder bezadigde werkstuk af.  1. Who Been Hoodooin U
  2. Delta Sarlin'
  3. Queen of the Road
  4. Local Honey
  5. After The Rain
  6. Til The River Runs Dry
  7. 70's Song
  8. Goodbye
  9. Velvet Elvis
  10. Country Funk