×

Recensie

Roots

25 augustus 2021

West Of Eden

Taube

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: West of Music

Taube West of Eden Roots 3.5 West Of Eden – Taube Written in Music https://writteninmusic.com

De coverfoto toon een houten sloep op een uitgestrekt meer, de vlag onthult de identiteit van het gezelschap uit Gotenburg dat onder de naam West Of Eden opereert. Via voortreffelijk platenwerk zoals Songs For The Twisting, River Look To The West en Flat Earth Society dragen Martin en zijn zus Jenny Shaub een diep in de Keltische traditie gewortelde folk uit met een persoonlijke inbreng van het zelf gecomponeerde repertoire en verbondenheid met hun thuisland Zweden. Ter gelegenheid van hun twintig jarig bestaan toonde No Time Like The Past, een overzicht  van de muzikale avonturen en de evolutie van West of Eden.

Naast hun hun composities bepalen de Shaubs met hun vocale inbreng, akoestisch snareninstrumentarium, piano en accordeonbijdragen, aangevuld met de viool van Lars Broman, whistle en percussie van de andere muzikanten, de sound van West Of Eden.

Voor het songwerk doken ze zoals de titel aangeeft in de uitgebreide catalogus van Evert Taube, talloze omzwervingen met zijn zeilboot inspireerden zijn in de eerste helft van vorige eeuw gecomponeerde songwerk dat tot de absolute toppers van de traditionele Zweedse folk behoort.

Uiteraard wordt deze langspeler integraal in het Zweeds gezongen, dat maakt het voor de muziekliefhebber in de Lage Landen wat moeilijker, via aanknopingspunten met de Ierse muzikale traditie in instrumentatie en benadering  kunnen we toch volop genieten.

Wonderlijke zang van Jenny in het melancholische balladewerk, de vertrouwde harmoniezang en folk instrumentatie overbruggen moeiteloos de taalgrenzen in het met de thin whistle van Steph Geremia verrijkte Vastanvind, even verderop toont Jenny haar onmiskenbare talent op dat typische folk instrument.

Naast broer en zus duetten op uitgelaten jigs en reels ritmiek duiken ook enkele hybride interpretaties op. Zo wordt het vrolijke proostlies Cheerio op de muziek van een Ierse traditional gebracht. De afsluitende instrumental  Brittisk Ballad is een bewerking van The Stack Of Oats. Zo toont West of Eden ook in deze Zweedse vertolkingen de natuurlijke verbondenheid met de Keltische roots. 1. Vastanvind
 2. Så länge skutan kan gå
 3. Så Lange Skutan Var Aldrig Havet
 4. Balladen Om BriggenBlue Bird Av Hull
 5. Inbujudan Till Bohuslan
 6. Mote I Monsunen
 7. Morgon Efter Regn
 8. Cheerio
 9. Karl-Alfred Och Ellinor
 10. Hudas Katin
 11. Brittisk Ballad/ The Stack Of Oats