×

Recensie

Roots

17 februari 2016

West Of Eden

Look to the West

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: West of Music

Look to the West West of Eden Roots 4 West Of Eden – Look to the West Written in Music https://writteninmusic.com

De voorganger Songs From The Twisting River zette ons op het verkeerde been, onmiskenbaar authentieke folk van het  Groene Eiland  dachten we. Dit folkcombo stamt echter uit Gotenburg en in hun thuisland Zweden bleven hun acht langspelers niet onopgemerkt. In tegenstelling tot de voorganger die in Yorkshire tot stand kwam bleven Martin en Jenny Schaub in hun eigen land voor de opname van Look To The West dat in een songcyclus de grote trek naar de overkant van de oceaan beschrijft.

De uittocht van hun landgenoten, einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw waagde menig landgenoot de overtocht naar Amerika. Een minder bekend verhaal dan de Ierse exodus maar even ingrijpend, zowat een derde van de bevolking  vertrok op zoek naar een betere toekomst vanuit Gotenburg. De activiteiten van die massale emigratie bracht thuishaven Gotenburg tot ongekende bloei.

De prachtige stemmen van Jenny en Martin Schaub, respectievelijk op accordeon en een akoestische snarenarsenaal, vertolken de belevenissen en verzuchtingen van de avonturiers in hun nieuwe thuis Amerika. De door fiddle en koorzang aangezwengelde folkrockeer Wilson Line en ook de titelsong  adem en nog hoop en vreugde van het vooruitzicht op een beter leven uit. In de overige songs is die uitbundigheid ver weg. Going To Hull en Rainy Town drijven in melancholie  terwijl het door Jenny gezongen Oh I Miss My Home klinkt zoals de titel laat vermoeden, een door heimwee verteerde en in weemoed gedrenkte klaagzang.  Gevoelens die ook sterk doorklinken in een hymne als Sweet Old Country.

De droeve teneur wordt nog versterkt door sfeervolle bijdragen van de blazerssectie die ook in The Crying Stairs opduikt. Please Mister Agent is op een authentieke, uit de periode van de emigratiegolf daterende brief, gebaseerd, een smeekbede door Jenny Schaub in een mooie song getransformeerd. Na het fraaie instrumentaaltje Tekla’s Tune neemt Jenny ons nog eens op sleeptouw met haar mooie stem en dito accordeonklanken in het ontroerende relaas van Johan Anderson en zijn vrouw in het ‘beloofde land’. Met hun negende langspeler toont West Of Eden  aan dat Ierland niet langer een monopolie op deugdelijk en emotioneel geladen folkwerk kan claimen.

Tracklisting Look to the West:

 1. Going to Hull
 2. Rainy Town
 3. Oh, I Miss My Home
 4. Wilson Line
 5. Sweet Old Country
 6. Paddy Fahey’s Sweel
 7. The List
 8. The Crying Stairs
 9. Look to the West
 10. Please Mr. Agent
 11. Tekla’s Tune
 12. The Ticketless Man
 13. The Final Cut


 1. Going to Hull
 2. Rainy Town
 3. Oh, I Miss My Home
 4. Wilson Line
 5. Sweet Old Country
 6. Paddy Fahey's / Sweel
 7. The List
 8. The Crying Stairs
 9. Look to the West
 10. Please Mister Agent
 11. Tekla's Tune
 12. The Ticketless Man
 13. The Final Cut