×

Recensie

Hiphop

03 september 2020

Tricky

Fall to Pieces

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: False Idols

Fall to Pieces Tricky Hiphop 4 Tricky – Fall to Pieces Written in Music https://writteninmusic.com

Na een eindeloze val in de diepte is Tricky helemaal klaar voor zijn muzikale comeback. De kenmerkende vechtersmentaliteit heeft een flinke deuk opgelopen met het overlijden van dochterlief Mazy Topley-Bird. Net als zijn moeder kiest ook zij ervoor om zelf uit het leven te stappen. De hel is de hoek omgewandeld en heeft een nieuw slachtoffer opgeëist. De macho houding wordt overschaduwd door een traumatische inktzwarte duisternis en in zijn typerende vocalen is de snijdende hartzeer voelbaar. Begrijpelijk dat de Poolse zangeres Marta Złakowska ingeschakeld wordt om het merendeel van de zangpartijen in te zingen. Want laten we eerlijk zijn, Tricky is op het beste als hij hulp krijgt van anderen. Dat was bij Maxinquaye en Nearly God al het geval, en daarin is helemaal niks veranderd. Het al reeds vorig jaar in Berlijn opgenomen Fall To Pieces is door de confronterende levenservaringen nog grimmiger geworden dan het overdonderende debuut, en heeft datzelfde verstikkende sfeertje als waarmee zijn oud-collega’s van Massive Attack naam maakten.

Donkere retro elektrobeats vallen vanuit de uitzichtloze lege duisternis hard omlaag om Adrian Thaws laatste ontdekking Marta Złakowska op Thinking Of te introduceren. Een persoonlijke muze die Tricky tijdens zijn Poolse tournee verder helpt als een andere gastzanger het plotseling laat afweten. Het zachte liefkozende vrouwelijke past perfect bij het verbitterende gebroken mannelijke van de uit Bristol afkomstige triphop legende. Het afgeknepen gezongen Close Now verbergt overduidelijk het verdriet wat blijft rondcirkelen in het hoofd van Tricky. Door maar krampachtig als een tragische mantra Don’t Let It Get You Down te herhalen hoopt hij zichzelf te brainwashen om geheel opgeladen de boksring te betreden. Een pijnlijke constatering die juist een averechts effect oplevert. Met een vastgelopen brok in je keel wordt je overmand door een koud treurig gevoel van medelijden.

Nog heviger openbaren de demonen zich die het leven verscheurd hebben zich in het emotionele Hate This Pain. Het is mooi hoe juist Marta Złakowska met een zalvende gemoedelijke stem Tricky hierin bijstaat. De spirituele geesten van zijn moeder en dochter lijken hierin samen te smelten. Het is prachtig dat Tricky de aandacht weet vast te houden met sfeervolle geluidscollages die de verbintenis tussen het tweetal alleen maar sterker lijken te maken. Vanaf Like A Stone bestrijden ze gezamenlijk de eenzaamheid en de ongelijkheid in de verdeling van levensvreugde in intieme diep ontroerende tegen de postpunk aantikkende verbittering, waarbij het dreigende Vietnam zich ontpopt tot een waardig afsluitend hoogtepunt.

Om de zangeres wat rust te gunnen in dit zware emotionele proces, is daar de uit Denemarken afkomstige Oh Land die in twee tracks voor de afwisseling zorgt. Ze geeft een barok klassiek tintje aan het afstompende Running Off, waarmee we al snel weer in de doodlopende krochten van de verdrongen ziel van Tricky belanden. Het stukken vrolijker klinkende I’m in the Doorway heeft een pakkend reggae ritme, en lijkt terug te gaan naar het verleden toen de donkere schaduw het gezinsleven nog niet overkoepelde met treurnis. Dit is dan ook het enige lichtpuntje op de gewaagde therapeutische terugkeer die Tricky al op een vroeg stadium inzet. Te snel? Zeker niet, de littekens die overwoekerd raken door het veelvoud aan blijvende tatoeages, zijn juist nu het beste zichtbaar. 1. Thinking Of
 2. Close Now
 3. Running Off
 4. I'm in the Doorway
 5. Hate This Pain
 6. Chills Me to the Bone
 7. Fall Please
 8. Take Me Shopping
 9. Like a Stone
 10. Throws Me Around
 11. Vietnam