×

Recensie

Pop

20 april 2024

Compact Disk Dummies

The Signal

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: 541

The Signal Compact Disk Dummies Pop 3.5 Compact Disk Dummies – The Signal Written in Music https://writteninmusic.com

Het zijn slechts tieners als de muziekscene de broers Lennert en Janus Coorevits oppakken. Nog niet eens de middelbare school ontgroeit winnen ze in 2008 al Music Live waarna een eervolle tweede plaats bij de Belgische Kunstbende volgt. Het gaat allemaal zo snel, maar als ze een viertal jaren later Humo’s Rock Rally winnen, wordt er wel wat van het duo verwacht. Een jaar later verschijnt de Mess With Us EP en is Compact Disk Dummies een gevestigde naam in het clubcircuit, zeker als de The Reeling single probleemloos ook nog eens zes weken bovenaan De Afrekening van Studio Brussel piekt.

De pers etiketteert het duo als electropunk, maar daarvoor klinken ze niet agressief genoeg. Het Silver Souls debuut levert vooral jaren tachtig discobollenpop, met af en toe een verdwaalde rockgitaar. Tom Barman is gastzanger op de tussensingle Satellites, al valt zijn aandeel daarop een beetje tegen. De overtuigende psychedelische Neon Fever Dream plaat funkt meer, heeft een warme zomergloed en al direct bij de openingstrack On Repeat pakt de saxofoon zijn moment. Het accent verschuift zich naar nineties dance, en met het dromerig springerige I Remember staan ze weer zonder moeite op die befaamde toppositie van De Afrekening.

In Nederland pikken collega muzikanten Compact Disk Dummies eerder dan de schrijvende pers op. Wieger Hoogendorp is voornamelijk bekend als Goldband lid, maar heeft als producer een breed curriculum vitae opgebouwd, en ook Jens Van Der Meij heeft een soortgelijke achtergrond, al koppelt hij zijn naam voornamelijk aan Froukje. Compact Disk Dummies kiezen bij The Signal dus voor een tweetal basispersonen achter de knoppen, een gedurfde aanpak, zeker als daar ook nog de Franse mixer Michael Declerck en mastering engineer Alex Gopher zich bij voegen. Een ieder wil een eigen stempel op het geluid drukken, en de kans is groot dat ze Lennert en Janus Coorevits ondersneeuwen. In de praktijk valt dit gelukkig anders uit. Voordat The Signal verschijnt heeft Tivolivredenburg ze al voor het najaar geboekt, en moet deze aankomende zomer ervoor zorgen dat ze het succesverhaal ook buiten de landsgrenzen kunnen continueren.

Solàr en de swingende Ballet Dancer clubhouse zetten letterlijk de vooruitstrevende Franse zonnekoning Lodewijk XIV in het zonnetje. Zijn nachtelijke party’s waren de voorgangers van de hedendaagse danceclubs. Versailles was de hipste plek ter wereld, het ideale decor voor primitieve extravagante modeshows. In de hedendaagse wereld van Compact Disk Dummies is het pandemie verleden afgesloten. We hebben weer de vrijheid om tot de opkomende zon te feesten, laten we die luxe dan ook volledig benutten. Het donkere Where We Go (Calypso) benadrukt nogmaals dat die behoefte om te bewegen van alle tijden is. Mooi hoe Zuid-Amerikaanse exotica zich hier met retro Italodisco mengt. Cut Me Open gaat verder waar de funkdance sensatie Daft Punk eindigt. Warme log nadreunende baspartijen en lekkere vintage computerbliepjes. Het springerige Do It Again heeft een uptempo Neue Deutsche Welle basis waarbij de zwoele slaapkamerzang het weer zacht laat aarden.

De funkende There’s No Sex Without You zomersingle van 2023 gaat van de puurste dierlijke oerdrift uit. Sluit je gedachten af, en laten we de liefde bedrijven. Het is een verlangen naar versmelting, eenwording, extase in een vredelievende maatschappij, slechts dat ene moment. Het is hippie ideologie in een modern jasje. Het liefde overwint alles beeld draait vooral om seks. Dit is de boodschap aan de wereld. Fomo is de angst om dit zalige gevoel te verliezen. Gedurfde darkroom glam synthpop, met kinky slaafse beats die aan Soft Cell erotiek memoreren. Knap hoe Wieger Hoogendorp van Goldband hier buiten zijn comfortzone denkt, en de uitdaging aangaat om een wat alternatiever geluid te produceren.

Ondanks de persoonlijke zwaarte waarbij Lennert Coorevits over zijn nachtelijke paniekaanvallen vertelt is het uitbundige Like a Turtle on Its Back samen met het catchy The Signal titelstuk de perfecte single kandidaat om het succes te continueren. The Signal distantieert zich van het overtollige drankmisbruik en wangedrag op de dansvloer. Hoe ver ga je en wanneer wordt die grens overschreden. Het gevaar van helemaal los gaan en jezelf niet meer in de hand hebben. Underwater maakt de Humo’s Rock Rally beloftes waar. Met deze avontuurlijke softhouse lagen en onderzeeër bliepjes maken ze het verschil. Underwater heeft een hypnotiserende trance werking om uiteindelijk in een euforisch eindspel te eindigen. Heeft Compact Disk Dummies het achterste van de tong laten zien? Ik denk het niet, daarvoor is het net te commercieel en klantvriendelijk. Ondanks het speelse losse karakter is The Signal dus een volwassen voortzetting van het plezier, waarmee ze zich nog directer op het uitgaanspubliek richten.  1. Solàr
  2. There's No Sex Without You
  3. Fomo
  4. Cut Me Open
  5. Where We Go (Calypso)
  6. Like a Turtle on Its Back
  7. Ballet Dancer
  8. The Signal
  9. Do It Again
  10. Underwater