×

Recensie

Pop

10 januari 2014

Oh Land

Wish Bone

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Federal Prism

Wish Bone Oh Land Pop 4 Oh Land – Wish Bone Written in Music https://writteninmusic.com

Toen ze haar danscarrière door een blessure noodgedwongen moest beëindigen, besloot de Deense Nanna Øland Fabricius zich op de muziek te storten. Van huis uit kreeg Fabricius opera en klassieke muziek mee. Maar toen ze zelf serieus ging musiceren, liet ze zich vooral inspireren door dansbare pop, R&B en haar ervaringen als studente elektronische composities.

Voor haar derde album onder de naam Oh Land werkte ze samen met Dave Sitek, bekend van TV On The Radio en Yeah Yeah Yeahs. Wish Bone kwam ook uit op Siteks label, Federal Prism, afgelopen november. Fabricius, overigens woonachtig in New York, was kort na de release van de plaat al in Paradiso te bewonderen. De kans is groot dat ze nog wel een keer terugkomt de komende tijd want Wish Bone is een plaat die velen moet kunnen aanspreken.

De derde langspeler van Oh Land is een album vol contrasten. Fabricius wilde zich blootgeven, laten horen dat ze zich ten tijde van de opnamen eerder in een toestand van chaos leek te bevinden dan in een droomwereld. De muziek moest een soort ‘astronaut-ballerina-pop’ worden. Wat dat precies is weet niemand maar Sitek en Fabricius wisten wat hen te doen stond.

Het resultaat is een kleurrijk album dat uiteenloopt van stoere en verrassende elektronische pop tot meer mainstream-werk. Santigold, Lily Allen en Goldfrapp, het zijn acts die allemaal wel enigszins vergelijkbaar zijn met Oh Land. Wish Bone is een lekker geproduceerde plaat met een vleugje glamour. Oh Land biedt echter ook onder die aangename bovenlaag genoeg variatie en diepgang om te kunnen overtuigen. Met dertien tracks worden we wel wat rijkelijk bedeeld maar feit is dat het grootste deel van de plaat gevuld wordt door kwaliteitsmuziek.

De mix van glimmende pop en lekkere elektronica werkt prima op het weelderige Bird In An Aeroplane, dat zowel in de tekst als in de muziek contrasterende sferen opzoekt. De leuke single Renaissance Girls opent met scherpe old skool beats maar ontwikkelt zich tot een pakkende en toegankelijke radiohit. Love A Man Dead verenigt elementen van pure pop en 21ste eeuwse R&B met ballen. Op het memorabele Sleepy Town klinkt Fabricius op haar weelderigst. Het is een van de hoogtepunten in deze niet misselijke verzameling songs.

Oh Land schuurt bij vlagen met verve tegen stoere R&B aan: My Boxer is een lekkere brutale track en ook Kill My Darling mag er in dat opzicht wezen. Op Pyromaniac horen we vervolgens onberispelijke discopop. Nanna Fabricius deinst er echter ook niet voor terug om in zich een akoestische setting bloot te geven. De loepzuivere songs 3 Chances en Love You Better staan fier overeind tussen de drukkere andere tracks en vallen op door de prachtige (samen)zang van Fabricius.

Wish Bone is een rijk album, vol catchy pop in een veelkleurig jasje. Dit wordt nog eens onderstreept door het afsluitende First To Say Goodnight, waarop Fabricius moeiteloos een brug slaat tussen diverse tijdperken en diverse stijlen. Wish Bone is het album waarmee Oh Land echt een naam van betekenis kan worden. Niet alleen in de VS, waar Fabricius de afgelopen jaren al succes had, maar ook in heel Europa. 1. Bird In An Aeroplane
 2. Renaissance Girls
 3. Cherry On Top
 4. 3 Chances
 5. My Boxer
 6. Love A Man Dead
 7. Next Summer
 8. Sleepy Town
 9. Pyromaniac
 10. Green Card
 11. Kill My Darling
 12. Love You Better
 13. First To Say Goodnight