×

Recensie

Alternative

23 september 2017

Tricky

Ununiform

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: False Label

Ununiform Tricky Alternative 3 Tricky – Ununiform Written in Music https://writteninmusic.com

Een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard.

De in Bristol geboren rapper heeft de vlucht vooruit genomen. Hij woont niet langer in zijn thuisland, maar onder het regime van Mutter Mutti. Daar schijnt hij eindelijk terug volledig bij zijn positieven gekomen te zijn. Tot op zekere hoogte hoor je dat op zijn nieuwste album Ununiform, waarmee hij vooral aantoont nog steeds een eigenzinnig talent te zijn dat halsstarrig enige categorisatie weigert.

Op basis van een aantal eerste luisterbeurten kunnen we helaas niet melden dat Ununiform een briljante plaat geworden is. Zeker niet als je eerder al kennis maakte met Maxinquaye (nog stééds een mijlpaal) en onze huisfavoriet Pre Millenium Tension. Wie steengoede Tricky platen wil, kan tot nader order best daar terecht.

Niet dat Tricky’s nieuwste een echt slécht album is, dat is dan ook weer de waarheid geweld aandoen. Adrian Thaws heeft gewoon het nadeel dat hij veel te lang middelmatige platen is gaan maken en dat zijn liveshows soms tegenvielen: veel met zijn rug naar het publiek staan en een rookfluim de lucht in zwieren, dat wél. Maar steengoede, innovatieve muziek waarop hij echt rapt was er niet meer bij. Misschien ligt dat aan zijn intussen aan gort gerookte stem.. .

Op zijn dertiende album laat Tricky horen dat hij eindelijk tevredenheid en zielsrust gevonden heeft. Hij maakt schoon schip met zijn erfenis, met familiale relaties en al wat hem bekommert en dat vanuit zijn nieuwe thuisstad Berlijn, waar hij rustig iets kan gaan eten zonder aangeklampt te worden. Het is daar waar de legendarische Britse producer aan de opvolger van zijn Skilled Mechanics project begon. Een stukje van de opnames vonden plaats in Moskou, een van zijn favoriete steden. En zo komt het dat er een handvol Russische rappers op het album meedoen, zoals Scriptonite en Smoky Mo.

Een stukje van die zielsrust heeft te maken met zijn financiële onafhankelijkheid. Nu is hij zijn eigen baas en kan hij zijn eigen projecten volledig vorm geven zoals hij wil. Met Ununiform levert dat een album op waarop het donkere nog steeds sterk aanwezig is (Dark Days bijvoorbeeld of When We Die waarop hij met vocaliste/voormalige muze Martina Topley Bird samenwerkt). Al is wat ons betreft dé uitschieter de reeds vrijgegeven single The Only Way. Niet enkel omdat het een knikje richting zijn eigen muzikale verleden is, maar vooral omdat hij dat verleden eindelijk probleemloos omarmt.

Toch zijn er enkele missers. Neem nu die Hole cover Doll Parts die enkel dient om er wat weinig betekenisvolle percussie aan toe te voegen. En ook op tekstueel vlak is er soms een grote leegheid te ontwaren (“It’s your day / today / we’re here / we stay” in It’s Your Day). Als tegengewicht laat Tricky horen dat hij nog steeds met beats en electronica aan de slag kan (het van Russische raps voorziene Bang Boogie) en is het meest opmerkelijke dat hij ook af en toe gitaren laat opdraven (New Stole, met vocale inbreng van Francesco Belmonte en het luie, lome Running Wild).

Zodoende kunnen we enkel besluiten: geen slecht album van Tricky, maar een échte hoogvlieger is het evenmin. Of zoals we aan het begin duidelijk maakten: een gewaarschuwd man of vrouw is er twee waard. 1. Obia Intro
 2. Same As It Ever Was
 3. New Stole
 4. Wait For Signal
 5. It's Your Day
 6. Blood Of My Blood
 7. Dark Days
 8. The Only Way
 9. Armor
 10. Doll
 11. Bang Boogie
 12. Running Wild
 13. When We Die