×

Recensie

Electronic

23 januari 2017

The XX

I See You

Geschreven door: Coen Brandhorst

Uitgebracht door: XL

I See You The xx Electronic 4.5 The XX – I See You Written in Music https://writteninmusic.com

Dik zeven jaar lang alleen maar juichverhalen, uitverkochte concerten en een alsmaar groeiende schare fans die hunkerend uitkijken naar een nieuw album. Je kunt je als The XX geen betere uitgangspositie bedenken als je in 2017 met je derde album de boer op gaat.

Als iets duidelijk wordt op I See You, dan is het wel de steeds grotere invloed die het tot nu toe meest anonieme bandlid Jamie Smith (de man achter de knoppen) op dit album speelt. Dat hoorden we al op de eerste single On Hold (al bijna 50 miljoen keer gestreamd op de verschillende platforms) en bij beluistering van de overige negen tracks op het album is dat ook duidelijk te horen. De band maakt een duidelijke stap van een gitaar-gedreven act richting de elektronica en vooral ook richting de dansvloer.

Een verrassing mag dat eigenlijk niet heten en wel om meerdere redenen. Ten eerste bewees Smith zijn meesterschap als producer/songschrijver Jamie XX al op zijn monumentale soloalbum In Colours uit 2015. Daarnaast zou een derde album met wat statische alternative gitaarpop, hoe mooi ook, wellicht wat te veel van het goede zijn voor een band van dit kaliber.

Ondanks de bepalende rol van Smith is ook zangeres/gitarist Romy Madley Croft in topvorm. Haar vocalen zijn op dit album net weer wat beter dan op Coexist, haar gitaarspel is daarentegen duidelijk ingetogener wat de songs ten goede komt. Haar riffs zijn niet meer de drijvende kracht van de songs, maar fungeren meer als ondersteuning aan het geheel. Datzelfde kan gezegd worden van het derde bandlid, bassist en vocalist Oliver Sim.

Het knappe van I See You is dat ondanks de andere richting die gekozen, je de plaat meteen herkent als eentje van The XX. Goed nieuws dus voor de fans van het eerste uur. Het zou ons niks verbazen als de groep er met dit derde album weer een pak fans bij krijgt. Die fans zullen het verwachtingspatroon voor de tournee die de band dit jaar gaat maken, natuurlijk alleen maar verder omhoog stuwen.

Maar wat wil je ook als je drie talenten van dit kaliber bij elkaar zet…

Tracklisting I See You:

 1. Dangerous
 2. Say Something Loving
 3. Lips
 4. A Violent Noise
 5. Performance
 6. Replica
 7. Brave For You
 8. On Hold
 9. I Dare You
 10. Test Me

Box Set Bonus tracks:

 1. Naïve
 2. Seasons Run
 3. Brave For You (Marfa Demo)


 1. Dangerous
 2. Say Something Loving
 3. Lips
 4. A Violent Noise
 5. Performance
 6. Replica
 7. Brave For You
 8. On Hold
 9. I Dare You
 10. Test Me