×

Recensie

Alternative

05 oktober 2017

Liam Gallagher

As You Were

Geschreven door: Coen Brandhorst

Uitgebracht door: WEA

As You Were Liam Gallagher Alternative 3 Liam Gallagher – As You Were Written in Music https://writteninmusic.com

En opeens was daar in de lente van 2017 de aankondiging van een soloplaat van Liam Gallagher, de man waarvan menigeen zich al jarenlang afvraagt of hij eigenlijk wel fatsoenlijke liedjes kan schrijven.

De oud-frontman van Oasis en Beady Eye is natuurlijk een fabuleuze rockzanger, maar zijn schrijftalent is toch altijd beperkt gebleven tot een handvol tracks ergens weggestopt op de Oasis-albums van na 1999. De aardigste hiervan waren dan nog Soldier On van het album Dig Out Your Soul uit 2008, de single Songbird uit 2005 en It’s Getting Better (Man!!) van het album Be Here Now.

Maar het staat natuurlijk in de schaduw van ‘Godlike Genius’ Noel Gallagher die alle hits van Oasis schreef en dit decennium ook al twee puike soloalbums afleverde.

Voor de productie van zijn eerste solo album riep Liam de hulp in van de Amerikaanse producer Greg Kurstin (Adele, Beck, Lily Allen, Ellie Goulding) en de Engelsman Dan Grech-Marguerat (The Vaccines, Lana Del Rey, Keane,Hurts, The Kooks en Scissor Sisters). Die productie levert een album op waarop lustig geciteerd wordt uit de Britse pophistorie, een methode die wel meer Britse ‘sologangers’ zoals (Ian Brown, Johnny Marr en Morrissey) gebruiken.

Op As You Were staan een paar goede liedjes (zoals de sterke single Wall Of Glass en de sfeervolle afsluiter I’m All I Need), een paar aardige (For What It’s Worth en Greedy Soul), en voor de rest weinig tot de verbeelding sprekende plaatvulling die niet beklijft, zelfs niet na meerdere luisterbeurten.

Het is allemaal net genoeg om te rechtvaardigen weer eens op tournee te gaan, een paar nieuwe liedjes te zingen en daarna over te gaan op de orde van de dag: Echte goede songs uit een alweer grijs verleden ten gehore te brengen. Die zijn dan wel vooral in de vorige eeuw geschreven en ook nog eens door broerlief Noel.

Tracklisting As You Were:

 1. Wall of Glass
 2. Bold
 3. Greedy Soul
 4. Paper Crown
 5. For What It’s Worth
 6. When I’m in Need
 7. You Better Run
 8. I Get By
 9. Chinatown
 10. Come Back to Me
 11. Universal Gleam
 12. I’ve All I Need

Bonus tracks:

 1. Doesn’t Have to Be This Way
 2. All My People/All Mankind
 3. I Never Wanna Be Like You


 1. Wall Of Glass
 2. Bold
 3. Greedy Soul
 4. Paper Crown
 5. For What It's Worth
 6. When I'm In Need
 7. You Better Run
 8. I Get By
 9. Chinatown
 10. Come Back To Me
 11. Universal Gleam
 12. I've All I Need
 13. Doesn't Have To Be That Way
 14. All My People / All Mankind
 15. I Never Wanna Be Like You