×

Recensie

Alternative

23 maart 2017

The Jesus And Mary Chain

Damage and Joy

Geschreven door: Coen Brandhorst

Uitgebracht door: ADA

Damage and Joy The Jesus and Mary Chain Alternative 3.5 The Jesus And Mary Chain – Damage and Joy Written in Music https://writteninmusic.com

Je hebt al 19 jaar geen plaat gemaakt sinds (het terecht volledig in de vergetelheid geraakte) Munky en al 23 jaar geen goede (het vrijwel akoestische Stoned And Dethroned), kun je dan als de belangrijkste band van 1985 en een van de invloedrijkste groepen van dat decennium anno 2017 nog met een relevante plaat komen?

Het vuurtje wakkerde bij de Schotse broers William en Jim Reid twee jaar geleden op toen The Jesus And Mary Chain op tournee trok met een set van hun legendarische album Psychocandy en onder meer op het Best Kept Secret festival bij velen een zeer goede indruk achterliet. Maar ja, dat waren wel liedjes die 32 jaar geleden zijn gemaakt en je kunt niet blijven teren op je oude glorie als je een omvangrijke tournee door Europa en Noord-Amerika hebt gepland dit jaar.

Gelukkig zijn de heren het songschrijven nog niet verleerd, hoewel van een radicale ommekeer met het verleden zeker geen sprake is. Het album levert twee prima singles (Amputation en Always Sad) af en ook de rest van het songmateriaal is degelijk tot goed.

De stofzuigerpedalen op de gitaren blijven dit keer grotendeels uit, hoewel er hier en daar toch een kleine eruptie plaatsvindt. Het goede nieuws zijn meerdere vocale bijdrages van zangeres Sky Ferreira die het album een nog wat meer melodieuze noot meegeven.

The Jesus And Mary Chain hebben met Damage And Joy, pas hun zevende studioalbum, zeker niet voor de tweede keer de Rock ‘n Roll opnieuw uitgevonden. Maar ze kunnen met Damage And Joy zeker voor de dag komen. De band is te horen op 18 april in de Ancienne Belgique in Brussel en een dag later in Paradiso in Amsterdam.

[youtube_sc url= oXMkrFLNh_Q] 1. Amputation
 2. War On Peace
 3. All Things Pass
 4. Always Sad
 5. Song For A Secret
 6. The Two Of Us
 7. Los Feliz (Blues And Greens)
 8. Mood Rider
 9. Presidici (Et Chapaquiditch)
 10. Get On Home
 11. Facing Up To The Facts
 12. Simian Split
 13. Black And Blues
 14. Can't Stop The Rock