×

Recensie

Electronic

07 maart 2018

Submotion Orchestra

Kites

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Smoke

Kites Submotion Orchestra Electronic 5 Submotion Orchestra – Kites Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een exceptioneel goede en interessante band blijft Submotion Orchestra toch. En wat is hun muziek, warmbloedige tegelijk knisperende dubstep, gegoten in gloedvolle songs vol emotionele diepte en flarden jazz , toch uniek. Hoe goed vooral hun eerste drie albums (Finest Hour, Fragments en Alium), ook waren, het nieuwe album Kites is de kroon op hun werk.

Kites markeert de optimale terugkeer van zangeres Ruby Wood, die tijdens het maken van het vorige album Colour Theory, zwanger was en ook de daarop volgende tour grotendeels ontbrak. Haar rol werd op het album grotendeels overgenomen door gastzangers maar het waren de twee songs die ze wel zong, die het hoogtepunt van het album waren. Hoe goed drummer Tommy Evans, toetsenman Taz Modi, trompettist Simon Beddoe, percussionist Danny Templeman, bassist Chris ‘Fatty’ Hargreaves en (live) producer Dom Howard aka Ruckspin (productie) ook als muzikanten en als band zijn, Ruby is en blijft de schakel die de Submotion sound compleet maakt.

Gelijk bij de openingstonen van Prism als je Ruby’s stem in een heerlijke wolk van galm hoort, ben je weer net zo verkocht als toen je de band voor het eerst hoorde. Al helemaal als de piano en vervolgens de drums, bas en percussie erbij komen. Wat een super klinkende productie ook weer. En wat passen de rijk toegevoegde strijkers prachtig in de totaalsound van de band. En als de trompet de sound helemaal compleet maakt springen de tranen je terstond in de ogen. Wat een absolute topsong om mee terug te komen zeg! Het mooi lome Variations laat Ruby al net zo gloriëren. Wat een ongelooflijk mooie productie ook weer. Met het ingetogen Night, die grotendeels is opgezet rond het verfijnde pianospel van Modi en de prachtzang van Wood wordt het allemaal nog mooier. Tjonge wat trekt de band in die eerste songs ambitieus van leer zeg. Beddoe in topvorm om de sfeer, in een bad van strijkers, nog wat verder op te rekken voordat de drums, bas en percussie in volle glorie binnenkomen.

Met Beddoe in de lead, hoe mooi dubbelt hij zijn spel in het intro, wordt het met de titeltrack zowaar nog mooier. Ingenieus wordt de track opgebouwd naar een fijne climax. Opvallend hoe de band trouwens de climaxen ontwijkt maar wel steeds een dikke sound weer neer te leggen. Ook het instrumentale Bridge is in basis een ingetogen track die vol sfeer wordt neergezet met een moddervette en dreigende ondertoon en met de trompet erbij naar nog dikker wordt geleid. En je wil Wood bijna opvreten als ze Own begint te zingen. Wat een verrukkelijke stem heeft ze toch en wat ook weer een prachtig lome track vol sfeer met de trompet van Beddoe en strijkers als volbloed emotie daar overheen.

Branches is ook al zo’n volbloed Submotion song die met strijkers in een geweldig arrangement naar een heel hoog plan getrokken wordt. Echt zo’n song waar alles aan klopt. Youth behoudt de ingehouden sfeer die over het album hangt en waaronder ondertussen zo verschrikkelijk veel gebeurt. Pff… alweer zo’n complete song waarbij de strijkers glansrijk de song binnenkomen. Een van de vele hoogtepunten binnen hun al zo rijke oeuvre. Met het instrumentale Tunnel hebben we dan uiteindelijk de lekker dikke erin-hakker te pakken. Wat een sublieme moddervette track is dat toch ook weer. Vanaf de eerste tonen wordt de spanning zo geweldig opgebouwd dat een heel dikke climax niet meer kan uitblijven. Er is echt geen band die een zo dikke sound kan neerleggen.

Als het album met het machtige Alone – oh! oh!! oh!!! wat een meesterlijke album afsluiter – een einde vindt weet je dat je niet alleen naar het beste Submotion album tot nu toe hebt zitten luisteren maar tevens naar een van de muzikale hoogtepunten van 2018.

Kites kwam tot stand nadat er in ieders leven heel veel was gebeurd. In een wirwar van relatieshit, trouwerijen, kinderen krijgen en dood in de familie besloten de bandleden foto’s naar de studio mee te nemen als herinnering aan alles wat er gebeurd was. Daar werden er 10 uitgepikt als inspiratie om nieuwe songs uit te schrijven. Het heeft met Kites niet alleen een meesterlijk album voortgebracht dat muzikaal van een buitencategorie is maar ook emotioneel diepe sporen achterlaat. Kites is een band op de toppen van kunnen. Kites is een meesterwerk!  1. Prism
  2. Variations
  3. Night
  4. Kites
  5. Bridge
  6. Own
  7. Branches
  8. Youth
  9. Tunnel
  10. Alone