×

Recensie

Jazz

24 april 2024

GoGo Penguin

From the North – GoGo Penguin live from Manchester

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: XXIM Records

From the North – GoGo Penguin live from Manchester Gogo Penguin Jazz 4 GoGo Penguin – From the North – GoGo Penguin live from Manchester Written in Music https://writteninmusic.com

Op 5 april gaf GoGo Penguin een livestream-optreden in de oude Granada Studio’s in hun thuisstad Manchester, een vermaarde oude studio waar vandaan de legendarische Factory baas Tony Wilson zijn vers getekende bands zoals Joy Division aan de wereld presenteerde maar wat tevens de plek was waar het fameuze Coronation Street werd opgenomen.

Onderhand omgedoopt tot de Versa Studio 4 heeft GoGo Penguin de studio al jaren gelden omarmd. Ze speelden daar in 2016 voor publiek, met camera’s, een livesessie en ook hun vierde album A Humdrum Star werd er opgenomen. Over teruggevraagd worden om daar een live sessie te doen werd dus niet lang getwijfeld.

Het was tevens een mooie manier om hun nieuwe drummer Jon Scott aan het publiek voor te stellen. De drummer die zich tijdens de pandemie bij pianist Chris Illingworth en bassist Nick Blacka aansloot nadat Rob Turner de band had verlaten. Vervolgens werden Between Two Waves, een eerste EP met Scott, en een jaar later, Everything Is Going To Be OK, met veel succes uitgebracht. En een lange tour volgde.

Dat het trio na het vele spelen een hechte eenheid is geworden was tijdens de tour al erg duidelijk (wij zagen de band in fijne vorm in het Haarlemse Patronaat) maar deze opnamen maken dat nog wat duidelijker. De keuze werd gemaakt om zowel van de EP als de LP tracks samen te voegen tot een fijne set. En naast die livestream (onderhand ook gewoon via You Tube te bekijken) is nu dan ook een vinyl geperst.

Zo krijgen we dus nu Wave Decay en Ascent, van de EP en Friday Film Special , Unbroken Thread Of Awareness, You’re Stronger Than You Think, Parasite en de titeltrack van de LP. Het is een fijne hernieuwde kennismaking met de tracks geworden die we onderhand al zo goed kennen. Het trio muzikanten speelt geconcentreerd/gefocust, de tracks zijn hier en daar wat aangepast en omdat de camera’s er zo dicht bovenop staan krijg je een goed beeld van hoe de tracks in elkaar zitten.

De sound van GoGo Penguin is uniek en eigenwijs en onderhand door heel veel bands gekopieerd, opvallend genoeg. Chris Illingworth is een original die met zijn sterke melodische pianolijnen met veel ritmiek gespeeld steeds weer vaart en energie aan de stukken geeft. Blacka de ijzersterke bassist die met zijn soepele dan weer gedreven baslijnen veel diepte en groove geeft. Scott is de muzikant die piano en bas verbindt met steeds weer ingenieuze drumpatronen.

From the North – GoGo Penguin live from Manchester laat derhalve een trio horen dat zich opnieuw uit aan het vinden is. Met hernieuwde energie en ideeën hun sound nog weer verder brengt. Luister naar de door synths gedomineerde opening van Unbroken Thread of Awareness en je weet waar het trio muzikanten ook naartoe kan gaan de komende jaren.

Alleen al met geweldige uitvoeringen van Ascent, Friday Film Special, Everything Is Going to Be OK en het al even geweldige Parasite maakt het trio op deze opnamen nogmaals duidelijk wat voor nieuwe klassiekers ze in huis hebben. From the North – GoGo Penguin Live from Manchester komt in een gelimiteerde oplage op vinyl uit dus slag je slag zodra deze op 3 mei in de winkels ligt.

Kant A:

  1. Wave Decay
  2. Ascent
  3. Friday Film Special
  4. Everything Is Going to Be OK

Kant B:

  1. Unbroken Thread of Awareness
  2. You're Stronger Than You Think
  3. Parasite