×

Recensie

Roots

04 juni 2016

Rupert Wates – (True Love

Colorado Mornings

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Bite Music

Colorado Mornings Rupert Wates Roots 3.5 Rupert Wates – Colorado Mornings (True Love Songs) Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Londen afkomstige Rupert Wates is al een tijdje als songleverancier actief. In 2006 verkaste  hij naar de overkant van de Atlantische Oceaan. Vanuit  New York City en vervolgens Colorado verlegt hij de focus naar zijn eigen muzikale loopbaan zowel op de podia als in de studio. Op acht langspelers kan je zijn songwerk vinden, dat situeert  zich in de authentieke folkhoek met uitstapjes naar vaudeville en jazzy. De songs op Colorado Mornings glijden voorbij op de akoestische fingerpicking van Wates aangevuld met piano en subtiele percussie.

Naast zijn persoonlijke ervaringen in de overweldigende natuur van zijn nieuwe thuishaven, je moet niet over abnormaal veel verbeeldingskracht beschikken om klaterende riviertjes  en groene bergflanken te zien opdoemen in de titeltrack. De ogen sluiten en luisteren naar het verhaal, met een warme stemtimbre dat ook in Lady Grey gelijkenissen vertoont met dat van Gordon Lightfoot, volstaat.

Sundance And Etta een ouderwetse Western romance die in Parijs eindigt, steunt op pianospel dat lijkt weggelopen uit de mondaine salons van weleer. Als Wates in The Green and Goodly Valley, dat op traditionele Britse folkleest geschoeid is, gezelschap krijgt van Stacey Lorin, wordt de oceaan terug overgestoken richting Groene Eiland.  Het door een tripje naar Parijs geïnspireerde Motorbike Of Midnight Blue brengt een  melancholische accordeon op de achtergrond een sneufje ‘couleur locale’.

Na het  vervolg op titelsong Colorado Morning komen nog enkele van de aangekondigde ‘true love songs’ aan bod. You, If Ever My Love, de pianoballade Fear Of Flying en het aan de Ierse auteur James Joyce schatplichtige To A Day Old Child getuigen onveranderlijk van een intense schoonheid die men tegenwoordig nog zelden aantreft. In die soms pijnlijk persoonlijke ontboezemingen en het afsluitende intimistische luikje keert Rupert Wates terug naar zijn Britse heimat. Ouderwetse klasse! 1. Prelude: Colorado Morning (Part 1)
 2. Motorbike Of Midnight Blue
 3. The Green and Goodly Valley
 4. Sundance and Etta (True Love Never Dies)
 5. Lady Grey
 6. Colorado Morning ( Part 2)
 7. You
 8. If Ever My Love
 9. Fear Of Flying
 10. To A Day Old Child
 11. You Saved Me
 12. Further Down The Road