×

Recensie

Pop

13 mei 2018

RSO

Radio Free America

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: BMG Rights

Radio Free America Richie Sambora, Orianthi RSO Pop 3.5 RSO – Radio Free America Written in Music https://writteninmusic.com

Richie Sambora heeft in de Australische Orianthi niet alleen een levenspartner gevonden, maar ook een muzikale compagnon met wie hij tot op heden twee EP’s met elk vijf nummers heeft uitgebracht. Die tien nummers vind je terug op het debuut van RSO (naar hun initialen) samen met vijf nieuwe nummers. Gitarist en zanger Sambora heeft zijn sporen ruimschoots verdiend bij Bon Jovi en ook als solo-artiest leverde hij albums af die er mochten zijn. De vijfentwintig jaar jongere Orianthi speelt eveneens gitaar en werkte eerder samen met o.a. Michael Jackson, Alice Cooper en Michael Bolton en won diverse prijzen voor haar gitaarspel.

De vijftien nummers zijn hapklare brokken voor liefhebbers van poprock muziek. De arrangementen zitten goed in elkaar, de melodieën zijn fraai en er zijn meer hooks dan een club sportvissers op een dag verbruikt. De stemmen van Sambora en Orianthi passen goed bij elkaar waardoor de samenzang mooi harmonieus klinkt. Het gitaarwerk is natuurlijk dik in orde, al speelt het duo wel erg op safe. Alleen op het slotnummer Hellbound Train (een cover van Savoy Brown) gooit men de remmen eens lekker los.

De productie is tot in de puntjes verzorgd zoals je bij artiesten van dit kaliber mag verwachten. De titel van het album Radio Free America is vermoedelijk een hint naar de Amerikaanse radiostations die voornamelijk hiphop, dance en popmuziek draaien en rockartiesten nauwelijks nog een kans geven. We zijn dan ook benieuwd hoe dit toch zeer radiovriendelijke album het in de Verenigde Staten gaat doen.

Compositorisch zijn er geen verrassingen. Wie had verwacht dat Sambora na zijn bluesy soloalbums de bluescountry op zou gaan (denk Chris Stapleton) komt bedrogen uit want Sambora klinkt toch vooral poppy, zoals in het ingetogen Take Me. Dertig jaar geleden zou het vast en zeker een hit zijn geworden, maar vandaag de dag pikt het grote publiek dit type muziek niet meer op. Een nummer als Walk With Me zou echter zo van Beyonce kunnen zijn terwijl  I Don’t Want To Have To Need You Now zo op een latere Bon Jovi plaat had kunnen staan. Het refrein draagt namelijk de typische Bon Jovi signatuur, niet zo gek als je bedenkt dat Sambora decennia lang in die band zat. De ballad Truth is slappe hap en kan zo op SkyRadio. Een stuk leuker is het niemendalletje Good Times dat het humeur van menig luisteraar ongetwijfeld zal verbeteren. De cover van Sonny & Cher’s I Got You  Baby verrast niet echt. Wat wel opmerkelijk is dat het nummer met de titel Blues Won’t Leave Me Alone wordt gezongen door Orianthi en niet door Sambora. Weten ze toch nog een keer te verrassen! De solo’s zijn in dit nummer fantastisch.

Ike & Tina Turner en Sonny & Cher zijn twee voorbeelden van partners die niet alleen het bed deelden, maar ook het podium succesvol waren. We kunnen Sambora en Orianthi rustig aan dit rijtje toevoegen al zullen ze niet de status bereiken van de bovengenoemde duo’s. Liefhebbers van Bon Jovi of Sambora’s en Orianthi’s solowerk zullen deze schijf wel kunnen waarderen. 1. Making History (4:29)
 2. We Are Magic (4:13)
 3. Rise (3:28)
 4. Take Me (4:36)
 5. Masterpiece (3:55)
 6. Walk with Me (4:58)
 7. I Don't Wanna Have to Need You Now (4:18)
 8. Truth (3:59)
 9. Together on the Outside (4:16)
 10. Good Times (3:25)
 11. Forever All the Way (4:08)
 12. I Got You Babe (2:59)
 13. One Night of Peace [Modern Mix] (4:23)
 14. Blues Won't Leave Me Alone (5:01)
 15. Hellbound Train (8:51)