×

Recensie

Pop

02 juni 2022

Prince and the Revolution

LIVE

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: NPG Records

LIVE Prince The Revolution Pop 4 Prince and the Revolution – LIVE Written in Music https://writteninmusic.com

De nieuwste release uit de ‘vault’ van de Prince Estate is er eentje die we in 2017 ook al zagen. Het is het beroemde concert dat Prince and the Revolution in 1985 gaven in Syracuse, NY. Was het destijds nog ‘gewoon’ een bonus-dvd bij de deluxe edition van Purple Rain, ditmaal hebben ze er een op zichzelf staande release van gemaakt, met alle toeters en bellen van dien.

Het concert is ditmaal op de markt gebracht als 3LP en als 2cd/blu-ray set en zet zich met een fraai vormgegeven pakketje visueel overduidelijk stevig af met de talloze semi-legale ‘broadcast’ releases die in talloze platenzaken te vinden zijn en waarvoor dezelfde concertopnames gebruikt zijn. De audio heeft derhalve een flinke oppoetsbeurt gekregen, zodat de release ook significant anders klinkt dan wat er verder in de schappen ligt. Objectief gezien klinkt de boel, in een nieuwe mix door Chris James die hiervoor over de originele mastertapes kon beschikken, een stuk beter. In de oppoetsbeurt heeft hij echter wel iets te veel zeepsop gebruikt, want het gevoel dat een live-album hoort te hebben iets te grondig weggeboend. Daardoor klinkt de cd-versie enigszins klinisch en minder bruisend dan je zou willen. De blu-ray echter, daar komt het geluid echt goed op tot zijn recht. De stereo-mix heeft hetzelfde euvel als de cd, maar selecteer de 5.1 mix en de boel wordt volledig opengetrokken. Ineens voel je de opwinding die bij dit concert hoort en voel je wellicht zelfs iets terug van de opwinding die half Europa eind maart 1985 voelde toen deze show per satelliet live vanuit de Verenigde Staten deze kant op werd gestraald.

En daar zit de échte meerwaarde van deze release. Het is een historische show omdat dit voor veel Europeanen de eerste introductie was met ‘het fenomeen’ Prince. In 1981 heeft hij een korte tour van drie shows gedaan in Europa, maar in de jaren daarna stak hij de grote plas nooit meer over. Terwijl zijn ster met albums als Controversy, 1999 en Purple Rain mythische proporties aannam, tourde hij alleen in zijn vaderland. Zelfs toen zijn doorbraak door de Purple Rain-film wereldwijd een feit was, bleef de wereldtournee uit. Een reden dat de oversteek naar Europa niet werd gemaakt, was enerzijds het succes van de Amerikaanse tournee (waar steeds maar shows aan werden toegevoegd), maar anderzijds het grillige releaseschema van de Purple Rain-film in Europa. De nasynchronisaties in Frankrijk en Duitsland bleven vertraging oplopen, waardoor de film in die landen pas laat in 1985 in première ging, waar deze in Nederland en Engeland bijvoorbeeld al in september 1984 in de bioscopen te zien was. Daar bovenop kwam ook nog eens de release van een nieuw Prince-album. Daar de Purple Rain tournee in de Verenigde Staten tot 7 april doorliep en Prince voor 19 april 1985 alweer een nieuw album klaar had staan in de vorm van Around The World In A Day, werd een reeks Europese Purple Rain-shows naar mate het eerste kwartaal van 1985 vorderde steeds onwaarschijnlijker.

Toen Prince op de piek van zijn roem vervolgens doodleuk aankondigde tijdelijk te stoppen met optreden, was de kans definitief verkeken. Europese fans moesten het in de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart 1985 doen met een liveverbinding met de Carrier Dome in Syracuse, New York. In Duitsland – waar Purple Rain dan net enkele weken in de bioscoop draaide – pakte zender WDR het concert op, als onderdeel van hun concertprogramma Rockpalast. In Nederland was geen enkele omroep geïnteresseerd om het uit te zenden op televisie, al wordt er nog korte tijd onderhandeld met Veronica. Het tijdstip is mede de reden dat het stuk loopt. Die nacht ging de zomertijd in en dus zou het concert pas rond vier uur ’s morgens kunnen worden doorgestraald. Men was bang dat er amper kijkers zullen zijn. Nederlandse fans die het wilden volgen waren aangewezen op de radio. De KRO had de rechten voor het optreden verworven en zond het integraal uit via nieuwszender Hilversum 1. De reden dat het niet op het meer voor de hand liggende Hilversum 3 te horen was, is dat laatstgenoemde zender in 1985 nog geen 24 uur per dag uitzond.

Desalniettemin zaten duizenden jongeren voor de televisie en de radio om niets van de show te hoeven missen. Juist die eerste kennismaking die voor heel Europa gold, maakt dit optreden, dat goeddeels bestaat uit materiaal van de albums 1999 en Purple Rain, zo iconisch. In deze contreien zou hij in de jaren die volgden zijn absolute populariteitspiek beleven (waar de Purple Rain tour in zijn vaderland de piek van zijn roem was) en deze release is na 37 jaar eindelijk een erkenning van dat speciale moment.

Deze show – en daarmee deze heruitgave – waarderen moet je dus eigenlijk vooral vanuit dat historisch perspectief doen. Het is een show die op dat ene moment in 1985 voor veel muziekliefhebbers de wereld veranderd heeft en onmiskenbaar als één van de meest iconische muziekmomenten van de jaren tachtig geldt.

Wie er anno 2022 naar kijkt op de blu-ray ziet een niet altijd even goed gelukte digitale upgrade van de videobeelden en vooral ook een show die bij tijd en wijle topzwaar is. De meer dan 5 minuten aanhoudende intro van Do Me, Baby waarin amper iets gebeurt voelt vanwege het tempo dat we tegenwoordig gewend zijn als een eeuwigheid, de bijna 10 minuten durende en ietwat potsierlijke uitvoering van b-kantje God met Prince in de badkuip heeft de tand des tijds bepaald niet goed doorstaan en ook Baby I’m A Star in de finale jengelt te lang door. Als het echter vlamt is het nog altijd spectaculair. Wie na het intro van opener Let’s Go Crazy op het moment dat de lichten aanfloepen geen kippenvel krijgt, is van steen. Het immense plezier van Prince en band tijdens Irresistible Bitch en het daarop volgende Posessed is geweldig om te aanschouwen en de opwinding tijdens Computer Blue druipt van het scherm af. Bijna 20 geweldige minuten Purple Rain maken het af.

Prince and The Revolution: LIVE heeft in de loop er jaren meerdere officiële releases gehad, van VHS tot laserdisc en van streaming release tot dvd. En honderden illegale (bootleg) releases. Geen van die releases heeft het iconische en vooral historisch significante optreden echt recht gedaan. Dat euvel is met deze prima verzorgde set nu eindelijk rechtgezet. 1. Let's Go Crazy
 2. Delirious
 3. 1999
 4. Little Red Corvette
 5. Take Me With U
 6. Yankee Doodle
 7. Do Me, Baby
 8. Irresistible Bitch
 9. Possessed
 10. How Come U Don't Call Me Anymore
 11. Let's Pretend We're Married
 12. International Lover
 13. God
 14. Computer Blue


 1. Darling Nikki
 2. The Beautiful Ones
 3. When Doves Cry
 4. I Would Die 4 U
 5. Baby, I'm a Star
 6. Purple Rain


 1. Let's Go Crazy
 2. Delirious
 3. 1999
 4. Little Red Corvette
 5. Take Me With U
 6. Yankee Doodle
 7. Do Me, Baby
 8. Irresistible Bitch
 9. Possessed
 10. How Come U Don't Call Me Anymore
 11. Darling Nikki
 12. The Beautiful Ones
 13. When Doves Cry
 14. I Would Die 4 U
 15. Baby, I'm a Star
 16. Purple Rain