×

Recensie

Pop

22 juni 2017

Prince and The Revolution

Purple Rain (Deluxe Edition)

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Rhino / Warner

Purple Rain (Deluxe Edition) Prince The Revolution Pop 4.5 Prince and The Revolution – Purple Rain (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Over de kwaliteit van Prince’ doorbraakalbum Purple Rain kunnen we kort zijn. Het is niet voor niets een absolute klassieker. Een album waarop Prince, voor het eerst officieel geruggesteund door The Revolution, de brug tussen verschillende muziekstromingen schijnbaar moeiteloos slaat. Zodat het album net zo makkelijk door R&B als door pop- en rockfans wordt omarmd. Het is nu uit als uitgebreide reissue.

De timing van de heruitgave is een wat curieuze. Het stond aanvankelijk voor 2014 gepland, in het kader van het 30-jarig jubileum. Bij leven en welzijn heeft Prince nog een remaster aangeleverd bij platenmaatschappij Warner, maar die belandde naar verluid pas in 2015 op hun bureau. Die remaster is wel welkom, want het klassieke oeuvre van Prince is door al zijn bonje met zijn label nimmer door de wasstraat gegaan en dat maakt dat zeker de cd-releases al jaren eigenlijk een beetje stoffig klinken naar hedendaagse standaard. Dusdanig dat er al fans zijn geweest die zelf hun remasters hebben gemaakt.

Purple Rain klinkt in de nieuwe versie ontegenzeggelijk meer fris. Het geluid krijgt wat meer de ruimte, de diverse lagen muziek hebben wat meer afstand tot elkaar gekregen. Je hoort het vooral in nummers als Take Me With U, waarin de barokke tamboerijntingeltjes en belletjes meer door het nummer heen lijken te dartelen dan op het origineel. Of op de titeltrack, die nét nog een tandje meer live klinkt dan het originele al deed. Het is tenslotte ook live opgenomen. Toch is zo’n remaster vaak ook en kwestie van smaak. Ontegenzeggelijk hoogtepunt op het album is The Beautiful Ones, waarop Prince het nummer gillend en krijsend tot een climax brengt. Daar onder zit echter een fantastische gitaarpartij verborgen die in de remaster dan weer net wat minder tot zijn recht komt omdat Prince’ van weerhaakjes voorziene vocalen zich nadrukkelijker op de voorgrond bevinden en zich nog dieper in je ziel vastzetten. Het album blijft onverwoestbaar, de opfrisbeurt is welkom en hoorbaar, maar héél wereldschokkend is het uiteindelijk niet. De muziek blijft de grootste kracht.

De remaster van de verzamelde b-kantjes en edits (die een aparte cd hebben meegekregen) biedt op dat vlak absoluut een hogere meerwaarde. Over de inhoud kan je discussiëren. Wat is de toegevoegde waarde van de edits van When Doves Cry en Purple Rain als dat in feite gewoon de albumversies met een fade-out zijn? Had op die plek niet wat spannenders kunnen staan? Werk van de andere artiesten die in de Purple Rain-film zitten bijvoorbeeld? Of onuitgebrachte versies van bijvoorbeeld het weergaloze 17 Days? Tsja, voor het complete plaatje is het wel goed dat ze er gewoon allemaal ook in de singleversie op staan. Het zijn echter de b-kantjes waardoor deze schijf echt interessant wordt. Erotic City bijvoorbeeld klinkt op beide op deze reissue staande versies zo veel beter dan op de oude vinylsingles. Je hoort van alles gebeuren op de achtergrond wat eerder niet opviel. Hetzelfde geldt voor zowel de vocale acrobatiek op God, als de instrumentale trip die God (Love Theme From Purple Rain) is. Eerstgenoemde versie verscheen in 1993 ook al eens op cd en het verschil met de versie op de The Hits/The B-Sides compilatie is evident. Je hebt hier echt het idee alsof Prince in je oor staat te zingen, waar de eerdere versie meer afstand bewaart.

De schijf waar het iedereen om te doen is, is natuurlijk de cd met opnames uit de legendarische Vault. Prince’ kluis met onuitgebracht materiaal gaat voor het eerst wat verder open. Er zijn er veel die roepen dat de deur verder open had gemoeten, maar die vergeten dat een release als dit zich in eerste instantie richt op de massa. De mensen die in 1984 Purple Rain kochten (en vanuit dat sentiment nu weer naar de winkel gaan) plus de nieuwe fans die zich sinds Prince’ dood in zijn oeuvre zijn gaan verdiepen. Voor samenstellers is het dan een lastige klus om zowel materiaal te selecteren dat de liefhebber weet te bekoren, als wat geschikt is voor die massa. Daar is men vrij aardig in geslaagd. The Dance Electric is een apocalypische funkstamper die Prince destijds heeft geschonken aan zijn jeugdvriend André Cymone. Deze bracht het in 1985 uit. Er circuleert al een enige tijd een versie door Prince onder fans die vrijwel even lang is als de versie op deze Deluxe Edition. Dat blijkt nu echter een andere opname dan wat op deze box is beland. Deze versie is een ruim elf minuten noest doorbeukende dansvloervuller, waarin het refrein op hypnotiserende wijze leidend blijft.
prince-shots3cd-dvd
Love And Sex is er eentje die voor velen geheel nieuw is. Het is een euforische en dansbare track waarin de synthesizer een hoofdrol heeft. Het nummer komt eerder over als een jam dan een daadwerkelijk gevormd nummer, maar is daardoor erg aanstekelijk. Je snap direct waarom het nummer niet op Purple Rain terecht is gekomen. Enerzijds omdat het album al goeddeels af was toen het werd opgenomen, anderzijds omdat binnen de context van dat album en de film de tandem I Would Die 4 U/Baby I’m A Star hetzelfde gevoel oproept en verhaaltechnisch beter past. Op opvolger Around The World In A Day had het muzikaal dan weer niet gepast, dus het is begrijpelijk dat dit nummer 33 jaar op de plank heeft gelegen. Maar tegelijk ook niet, dit had een fenomenale b-kant geweest zoals genoemd 17 Days dat bijvoorbeeld ook is. Van Computer Blue krijgt vervolgens de meest bekende van de diverse niet uitgebrachte versies zijn eerste officiële release. Dat is echt een heel ander beestje dan de tweetrapsraket die de albumversie is. Het nummer schiet in de finale de dampkring uit en zeker het psychedelische einde waarin Revolution-gitariste Wendy Melvoin die haar teksten stoïcijns declameert terwijl Prince daar krijsend omheen dartelt is fenomenaal luistervoer.

Drie van de Purple Rain albumtracks (I Would Die 4 U, Baby I’m A Star en de titeltrack) zijn live opgenomen tijdens een optreden in First Avenue in Minneapolis op 3 augustus 1983. Dat complete optreden zou eigenlijk deel uitmaken van deze set, maar dat idee is losgelaten door Warner Music. Tijdens dat optreden is ook Electric Intercourse gespeeld, Het nummer is nooit uitgebracht en in die live-versie al jaren een fanfavoriet. De studioversie was tot voor kort onbekend en die levert iets in op emotie, maar is technisch smullen. Zeker de verschillende stemlagen die Prince over elkaar heen heeft gelegd zijn echt heel fraai en klinken prachtig. Goed dat dit eindelijk uit is, maar je snap ergens ook wel dat het op het uiteindelijke album is vervangen door het superieure The Beautiful Ones.

De aan elkaar geplakte nummers Our Destiny (gezongen door Lisa Coleman) en Roadhouse Garden slaan eigenlijk alweer een brug verder dan het originele Purple Rain-album. Het is ook lastig om te bepalen waar de Purple Rain-periode ophoudt en die van opvolger Around The World In A Day begint. Dat album verscheen in 1985 namelijk direct na de Purple Rain tournee en de tekst van de titeltrack stond al in het Purple Rain tourboek. Zeker Roadhouse Garden is een thematische voorloper van het idee achter het nummer Paisley Park. Een plek waar mensen ‘anders’ en ‘zichzelf’ kunnen zijn. De strijkers uit Our Destiny hoor je in andere vorm terug in het intro van The Ladder, eveneens van Around The World In A Day. Beide nummers hebben een veel bontere en meer psychedelische muzikale inkleuring dat het werk op Purple Rain, daardoor voelen ze in deze collectie niet helemaal op hun plaats. Dat doet Possessed des te meer. Het zat kort in de film verwerkt en de band speelde het tevens live (te zien op bijgevoegde dvd met een in Syracuse opgenomen concert) en het is een prachtig tijdsbeeld. De typische jaren tachtig-synths domineren en Prince heeft het duidelijk erg naar zijn zin tijdens het opnemen (hij heeft het volledig zelf opgenomen). Toch gaat het op de lange duur enigszins vervelen omdat het geen climax kent.
pr_deluxe_expanded
De versie van Wonderful Ass is een iets vreemde toevoeging, daar Prince het in 1983 zelf opnam en het in 1986 (twee jaar na de release van Purple Rain) in samenwerking met Wendy & Lisa opnieuw onder handen is genomen. Het is de versie met de dames die hier te horen is. Strikt genomen heeft het nummer wel zijn ‘roots’ in de juiste periode, maar is de gekozen versie de vreemde eend in de bijt. Wel eentje die naar meer smaakt, overigens. Velvet Kitty Cat en Katrina’s Paper Dolls zijn muzikaal de minst interessante tracks op het deze schijf. Eerstgenoemde is een poppy maar snel vervliegend deuntje. De laatste is enigszins introvert, mijmerend en niet heel memorabel.

We Can Fuck is een gedurende de jaarwissel van 1983 op 1984 opgenomen eerste versie van het in 1990 officieel verschenen We Can Funk. Subtiel verschil in de titel, maar daar speelde Prince op het een dag eerder opgenomen Erotic City al mee. Daarop zijn de zanglijnen ‘we can fuck until the dawn’ en ‘we can funk until the dawn’ over elkaar heen gelegd en de luisteraar moet zelf maar beslissen wat hij/zij hoort. Waar de uiteindelijke versie van We Can Funk overloopt in Joy in Repetition, verandert deze originele versie tegen het einde muzikaal behoorlijk en ontspint zich een erotisch bedoeld hoorspel waarin Prince een dame aan het verleiden is. Het hoofdthema van het nummer zit er nog wel onder verborgen, zodat daar op het eind weer naar teruggegrepen kan worden. Interessant om te horen in deze ruwe eerste opzet, absoluut. Maar de uiteindelijke versie is superieur. Father’s Song is het emotionele instrumentale sluitstuk van deze cd en dat is een heel fijne toevoeging. Het thema komt in de Purple Rain-film al terug en het is ook een integraal onderdeel van het tweede deel van Computer Blue. Maar als verstilde pianotrack werkt het op zichzelf staand ook erg goed. Zeker als er na het bekende beginsegment een zweverige en psychedelische synthpartij omheen wordt gebouwd. Heel mooi als afsluiter van deze verzameling.

Als gezegd, de set bevat ook nog het optreden dat Prince and The Revolution op 30 maart 1985 gaven in de Carrier Dome in Syracuse, New York. Het is een bekend optreden, dat live via satelliet de wereld over werd gestraald. Gek genoeg (maar dat geldt voor meer van dit soort shows uit Prince’ carrière) is het nooit op dvd uitgebracht tot nu toe. Het is een erg aardige toevoeging aan de set, al is het beeld (net als op de oude videoband) her en der enigszins donker. Je kan 32 jaar later natuurlijk ook geen super-HD beeld verwachten en je waarschijnlijk toch vaker op de muziek teruggrijpen dan dat je een dvd opzet. De toevoeging maakt echter van deze verzameling wel een behoorlijk compleet setje voor een zeer aantrekkelijke prijs. Dat laatste is de grootste plus van deze reissue. Waar platenlabels tegenwoordig vaak uitpakken met luxe ogende en peperdure sets die inhoudelijk soms tegenvallen, is hier gewoon gekozen voor een heel betaalbaar geheel in een relatief normale (maar door het gebruik van spiegelend folie nog steeds luxe aanvoelende) verpakking en die biedt veel waar voor je geld. Purple Rain was hoe dan ook het meest ideale instapalbum voor mensen die Prince willen gaan ontdekken, deze Deluxe Edition maakt het nu ook de perfecte eerste stap voor hen die eens dieper zijn oeuvre in willen duiken.

Prince and The Revolution – Purple Rain (Deluxe Edition)

CD1: Original Album (2015 Paisley Park Remaster)

 1. Let’s Go Crazy
 2. Take Me With U
 3. The Beautiful Ones
 4. Computer Blue
 5. Darling Nikki
 6. When Doves Cry
 7. I Would Die 4 U
 8. Baby I’m A Star
 9. Purple Rain

CD2: From The Vault & Previously Unreleased

 1. The Dance Electric
 2. Love And Sex
 3. Computer Blue (“Hallway Speech” version)
 4. Electric Intercourse (studio)
 5. Our Destiny / Roadhouse Garden
 6. Possessed
 7. Wonderful Ass
 8. Velvet Kitty Cat
 9. Katrina’s Paper Dolls
 10. We Can Fuck
 11. Father’s Song

CD3: Single Edits & B-Sides

 1. When Doves Cry (edit)
 2. 17 Days
 3. Let’s Go Crazy (edit)
 4. Let’s Go Crazy (Special Dance Mix)
 5. Erotic City
 6. Erotic City (“Make Love Not War Erotic City Come Alive”)
 7. Purple Rain (edit)
 8. God
 9. God (Love Theme From Purple Rain)
 10. Another Lonely Christmas
 11. Another Lonely Christmas (extended version)
 12. I Would Die 4 U (edit)
 13. I Would Die 4 U (extended version)
 14. Baby I’m A Star (edit)
 15. Take Me With U (edit)

DVD: Live at the Carrier Dome, Syracuse 1985

 1. Let’s Go Crazy
 2. Delirious
 3. 1999
 4. Little Red Corvette
 5. Take Me With U
 6. Do Me, Baby
 7. Irresistible Bitch
 8. Possessed
 9. How Come U Don’t Call Me Anymore?
 10. Let’s Pretend We’re Married
 11. International Lover
 12. God
 13. Computer Blue
 14. Darling Nikki
 15. The Beautiful Ones
 16. When Doves Cry
 17. I Would Die 4 U
 18. Baby I’m A Star
 19. Purple Rain