×

Recensie

Electronic

10 mei 2023

Helen Money & Will Thomas

Trace

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Thrill Jockey

Trace Helen Money Will Thomas Electronic 4 Helen Money & Will Thomas – Trace Written in Music https://writteninmusic.com

Helen Money is het soloproject van celliste Alison Chesley, wie ook een graag geziene gast is bij niet de minste rockartiesten als Bob Mould, Thalia Zedek en zelfs het Japanse Mono. Niet vreemd, want haar cello klinkt zelden als dat je zou verwachten van het instrument. Door flirts met feedback, effectpedalen. drone en noise heeft het minder gelijkenissen met kamermuziek en meer met metal of (post)rock. Voor nieuw album Trace werkt ze, niet voor het eerst, samen met producer- en electronic muzikant Will Thomas. Hij heeft een aantal soloprojecten, maar stiekem ‘kennen’ we hem nog het best als componist voor series en film, zoals bijvoorbeeld CSI.

Wie bekend is met het reportoire van Helen Money hoort op Trace niet echts iets onverwachts. Zij hanteert jaar cello plus effect- en looppedalen. Thomas bediend synthesizer modules en piano. The devil is in the details: In plaats dat er gekozen wordt voor langgerekte soundscapes of eenduidige sfeerschepping tussen tracks, horen we juist heel veel variatie in stijl. Op Thieves klinken de cello-tonen als een gitaar, buitelen loops over elkaar en maken lompe beats het af.

Zo ontstaat een industriële sfeer Een sfeertje dat op She Never Suspected en het stotterende, met overstuurde noise doorspekte Tilt nog eens wordt overgedaan. Daarnaast horen we op Half Awake en Half Asleep een meer bedroefd geluid als cello lagen meer natuurlijk klinken en piano zorgt voor een zware toets. Op Glass Shattered zijn we even in de war, de cello klinkt nu opeens als een blaasinstrument; horen is geloven. Lichtvoetig tintje op het album vormt de titeltrack, die meer een sfeer van lente oproept, weliswaar wel ondersteunt door noise klanken als een voorbijrazende trein.

Juist die variatie en korte tracks maken van dit album een makkelijk te beluisteren geheel. Geen moment blijft het hangen in eenvormige postrock, rustgevende ambient of juist te zware metal. Het zorgt er wel voor dat de luisteraar veel dynamiek voor zijn kiezen krijgt en moet houden van zowel momenten van verstilde tragiek als mokerharde industrial en noise. Mooi!



 1. 1. Someone Out There
 2. 2. Thieves:
 3. 3. Half Asleep:
 4. 4. Boulevard in Silence
 5. 5. Abandon:
 6. 6. Trace
 7. 7. She Never Suspected
 8. 8. Half Awake
 9. 9. Tilt
 10. 10. Glass Shattered
 11. 11. The Wheel