×

Recensie

Eigentijds

03 mei 2019

Hania Rani

Esja

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Esja Hania Rani Eigentijds 4 Hania Rani – Esja Written in Music https://writteninmusic.com

Ingetogen pianoklanken in een minimale setting met veelal repeterende melodieën die in lagen een nieuwe weg vinden: Het is een overvloedig muzikaal veld geworden. Binnen het grote aanbod schiet de Poolse Hania Rana er uit. Haar debuut Esja is een fraaie staalkaart.

Het zal zeker liggen aan haar Berlijnse studie en de mogelijkheden die ze gepakt heeft om eerst arrangementen voor strijkers, piano, stem en electronica te schrijven, dat haar compositiestructuren voor haar eigen werk zo rijk aan klank en sfeer zijn. Ze verpakt haar composities, hoe minimal soms ook, met dienstbare electronica en weet haar pianospel steeds weer te verfrissen met klassieke structuren.

Esja is een album als een warme deken met composities die je beetpakken, emotioneren en in je hoofd naar een andere, vrediger, wereld verplaatsen. Haar Poolse bloed, toch altijd wat donkerder en duisterder gekleurd, werd door het opnemen in Reykjavik bij haar vriend Bergur Þórisson, nog eens rijk gekleurd door haar ervaringen in IJsland en de eindeloze vergezichten en verschillend in omgeving.

Haar fraaie composities, met wat schurende electronica als backing, raken hun doel optimaal. ‘I think I am the same as an artist and as a person. Music is my way of communication and I see the art, the music as a whole thing, with no borders, divisions, or even genres’ vertelde ze zelf eerder al en dat gegeven weerklinkt volledig in haar muziek. Alles klinkt eerlijk en oprecht.

Het verbaast me niets dat labelbaas Matthew Halsall (begenadigd jazztrompettist en eigenaar van Gondwana Records) gelijk onder de indruk was toen hij Rani voor de allereerste keer hoorde. Hij lanceerde haar voor publiek tijdens het 10jarig jubileum van zijn label in de grote Roundhouse in Londen. Ongelooflijk hoe Rani, toen nog volledig onbekend, de zaal toen al stil wist te krijgen.

Hania Rani en haar album Esja verdienen een goede beluistering. Zoals zoveel albums binnen dit genre is dit geen muziek om op de achtergrond voort te laten kabbelen. Juist op de bank gezeten, met het volume iets harder, komen de begeesterde klanken optimaal binnen en begrijp je wat Rani muzikaal wil zeggen. En dat is heel veel. Esja is een heel erg mooi album en Rani een ster in wording.  1. Eden
  2. Sun
  3. Hawaii Oslo
  4. Pour Trois
  5. Biesy
  6. Luka
  7. Glass
  8. Today It Came
  9. Esja
  10. Now, Run