×

Recensie

Roots

02 november 2023

Christian Kjellvander

Hold Your Love Still

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Tapete Records

Hold Your Love Still Christian Kjellvander Roots 4.5 Christian Kjellvander – Hold Your Love Still Written in Music https://writteninmusic.com

Een tijdje geleden dat we nog iets van Christian Kjellvander hoorden, drie jaar geleden bracht de Zweedse singer-songwriter, met een voorgeschiedenis in Amerika met About Loving And Loving Again een al even meeslepende opvolger van het sublieme A Village: Natural Light uit.

“I want to give you this and ask nothing in return”, deze tedere zinssnede welt op uit resonerende fluisterzang in Western Hemisphere, een ode aan de natuur maar tegelijk een in tristesse gehuld relaas over de teloorgang van de waarde van een moeilijk eerlijk bestaan afgewogen tegenover de verstrengeling in een ongenaakbaar kapitalisme. Het is een wanhopig smeekbede die wankele hoop op een betere toekomst koestert met sobere donkere instrumentatie , “The cows are more dead than holy”…

Sombere bespiegelingen overheersen, Notes From The Drive  Between  Simat and Alcoi beschrijft de trip in Spanje van Simat naar Alcoy, een route langs adembenemende landschappen van de Alicante met diepe valleien, een waterval, een Cistersiënzer klooster in de verte,… Kjellvander haalt herinneringen op aan een concert in Alcoy.  De overige tracks blijken onveranderlijk ongemeen beeldrijke muzikale schetsen.

Baleen Whale ontvouwt zich op geborstelde ritmiek en brommende bas, subtiele donkere stijkers en verstilde pianotonen op het tempo van de opkomende en terugtrekkende zeegolven om uiteindelijk uit te sterven op cello en zachte gefluit. Aansluitend volgt Terns Took Turns  een van de fraaiste passages met haast prevelende zang op wonderlijk jazzy gitaarakkoorden.

In Disgust For The Poor, een genadeloze analyse van een onrechtvaardige ongebreideld consumptie en de uitwassen van kolonisatie, worden de vocale registers nog eens opengetrokken. Kjellvander gaar ook persoonlijke demonen niet uit de weg, in On Wine And Jesus Christ tast hij zijn problematische relatie met alcohol af tegen het verlossende gevoel van gezond genieten.

Negen minuten lang worden we ondergedompeld in We Are Gathered, weerom duiken delicate gitaarklanken op naast het ingetogen pianowerk en diepe baslijnen uitlopend op een crescendo van marimba en rauw snarengetokkel met in een haast ondraaglijk staccato stramien.

In Dream 2066 keert de rust terug met een hoopvolle boodschap voor een zorgeloos bestaan in een conflictvrije wereld zonder dreigende klimaatcatastrofes. Kjellvander vraagt niets maar toont zich weerom bijzonder genereus. Hold Your Love Still is een wonderlijke werkstuk dat de ruimtelijkheid van het uitgestrekte Zweedse landschap uitademt maar tegelijkertijd een gevoel van desolate eenzaamheid oproept.       1. Western Hemisphere
  2. Notes From The Drive Between Simat And Alcoi
  3. Baleen Whale
  4. Terns Took Turns
  5. Disgust For The Poor
  6. On Wine And Jesus Christ
  7. We Are Gathered
  8. Dream 2066