×

Recensie

Roots

29 oktober 2020

Christian Kjellvander

About Love And Loving Again

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Tapete Records

About Love And Loving Again Christian Kjellvander Roots 4 Christian Kjellvander – About Love and Loving Again Written in Music https://writteninmusic.com

De voorbije jaren was Christian Kjellvander meestal werkzaam in zijn tot huisstudio omgebouwde kapel vanuit die afgelegen plek in het Zweedse platteland stuurde hij op geregelde tijdstippen zijn muziek die langspelers zoals A Village: Natural Light  en Wild Hxmans de wijde wereld in. Zo’n twintig jaar geleden verhuisde de in de VS opgegroeide muzikant naar Zweden maar hij voelde zich lange tijd een immigrant. Een onthecht gevoel dat nog versterkt werd door een soort zelf opgelegde isolatie en dat zich onbewust in de muziek manifesteert. Hoewel in Zweden geen strenge lockdown was uitgevaardigd koos hij voor de  afzondering in de studio. Het trio samengesteld met Per Nordmark en Pelle Anderson en Kjellvander die naast de vertrouwde klagende zang en parlando voor het gitaarwerk en slechts heel sporadisch de basstructuren verzorgt, sloot zich op in een studio in Stockholm en kwam naar buiten met een verstilde, bij momenten verrassende big screen soundtrack.

“At the Baptist Lodge there is a new paint on an old Dodge, once it goes east it ain’t never coming back”, zingt Kjellvander met een timbre dat beurtelings aan Scott Walker, Bill Callahan en Stuart Staples (Tindersticks) neemt hij afscheid van zijn huisstudio en verbindt die periode met gedachten aan die van zijn oorspronkelijke thuishaven aan de overkant van de Oceaan. De openingssong is een van de vier tracks die de zeven minuten grens ruimschoots moeiteloos overschrijden en waarin Kjellvander fictie naadloos vermengt met flarden van herinneringen aan zijn verleden en van traag slepende mijmeringen naar zijn verleden. De subtiele achtergrondzang is van Frida Hyvönen die eveneens de kwetsbare, donkere coverfoto aanleverd. “No Grace, this is not a good place”, graaft ongenadig in de kindertijd met dramatische fragmenten uit het familieleven die diepe wonden nalaten.

Because once you fall in love with that little thing, you’ll do almost anything, I’ve seen men do almost anything, I’ve seen women faint when the singer sings, about love and loving again”. About Love and Loving Again stamt ongetwijfeld uit persoonlijke ervaringen, de minder aangename momenten en knagende twijfels worden geenszins verhuld. Cultural Spain ontstond in de nasleep van een helse tocht door Europa langs gesloten grenzen tijdens de terugkeer naar Zweden, een beklemmend relaas waarin het sombere geprevel ondersteund wordt door  vervormde gitaarlijnen op grillige percussie.

Verbonden met meer abstracte elementen vraagt het enige tijd en meerdere luisterbeurten om deze merkwaardige muzikale spinsels, waarbij Christian Kjellvander in cryptische omschrijvingen diepe zielenroerselen onthult, echt  te doorgronden.  1. Baptist Lodge (The Galaxy)
  2. About Love And Loving Again
  3. Cultural Spain
  4. Trouble
  5. Actually Country Gentle
  6. No Grace
  7. Process Of Pyoneers