×

Recensie

Roots

27 januari 2016

Buddy Miller & Friends – Cayamo Sessions At

Cayamp Sessions At Sea

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Cayamp Sessions At Sea Buddy Miller & Friends Roots 4 Buddy Miller & Friends – Cayamo Sessions At Sea Written in Music https://writteninmusic.com

Het is ondertussen dik twintig jaar geleden dat we Buddy Miller op een podium mochten aanschouwen. In de kleine ruimte van de geuze brouwerij Bellevue waar de AB tijdens de verbouwingswerken een tijdelijke singersongwritersclub had ondergebracht kwam de vanuit Ohio en New York naar Nashville verkaste gitarist in het najaar van ‘95 zijn eerste eigen project voor. Op Your Love and Other Lies gevuld met authentieke honky tonk en countrysoul figureren zijn oude vriend Jim Lauderdale, naast zijn vrouw Julie zijn ook Emmylou Harris en Lucinda Williams van de partij. Countrydiva’s waarmee Miller in het verleden op het podium en in de studio samenwerkte als gitarist en producer. Na dat schitterende debuut verschijnen nog een handvol fraaie solowerkstukken, al dan niet in hechte samenwerking met Julie. Dit wordt aangevuld met een project met een kransje meestergitaristen (The Majestic Silver Strings) en de meer recente duoplaat met Jim Lauderdale.

Tussen talloze studiosessies toerde Miller uitvoerig met onder andere Steve Earle, Emmylou Harris (Spyboy), Jimmie Dale Gilmore Patty Griffin en Gillian Welch . Alison Kraus, Robert Plant, Solomon Burke, Elvis Costello en Richard Thompson inviteerden Buddy  eveneens op het podium en de studio.

De Cayamo sessies vonden plaats op een cruiseschip bevolkt met fans en muzikanten. Sinds 2008 vaart die boot telkens uit voor een week. In 2012 was Miller al aan boord met Lauderdale voor hun radioshow. In 2014 en 2015 keerde hij terug met meer muzikale gasten, de opnamesessies vonden plaats in de tot studio omgebouwde lounge.

In een ontspannen sfeer, volgens Buddy de ideale omstandigheden, passeren enkele vrienden. De grijzende country outlaw komt aanzetten met het onverslijtbare Early Morning Rain op de achtergrond horen we de accordeon van Joel Guzman, de steel van Larry Campbell naast twangende baritonesnaren van Buddy. Richard Thompson komt even langs voor een interpretatie van Wedding Bells en Doug Seegers brengt met Take The Hand Of Jesus sfeervolle  hillbilly bluegrass op aanstekelijke fiddletonen van de alom tegenwoordige Fats Kaplan. Tot zover het overigens gewaardeerde (oude)-mannenclubje.

Het zijn bovenal de gereputeerde dames die hier het verschil maken. Lucinda Williams brengt een rauwe, desolate versie van Hickory Wind en ook de wat voor de hand liggende uitvoering van Wild Horses, toch onverslijtbaar deze Stones …euh slijper, door Shawn Colvin met wonderlijke gitaar en steel overtuigd moeiteloos

Jongedames als Jill Andrews en Brandi Carlilie brengen het er meer dan behoorlijk vanaf maar het is de onvolprezen coming lady Nikki Lane die zichzelf overtreft in Just Someone I Used To Know , de song van ‘Cowboy’ Jack Clement, ooit onnavolgbaar vereeuwigd door Dolly Parton en Porter. Wagoner. Met After The Fire Is Gone wordt een andere pareltje opgedolven, dit countryduet werd  in de jaren zeventig uitgevoerd door Conway Twitty en Loretta Lynn en dat andere ‘droom’stel George Jones en Tammy Wynette, terwijl er ook van Willie Nelson en Tracy Nelson  (Mother Earth) een versie bestaat. Op de Cayamo sessies is het Lee Ann Womack die Buddy Miller flankeert en met brio opent. Het van Buck Owens afkomstige Love’s Gonna Live Here Again herleeft als Kacy Musgraves zich bij het gezelschap voegt.

Een voortreffelijk initiatief bij momenten hartverscheurend uitgevoerde countryduetten. Een rehabilitatie voor het genre deze doordachte selectie uit de oude doos, respectvol gekoesterd door Buddy en zijn getalenteerde vrienden. Nog eens een gedroomde aanleiding om een zoektocht naar de originele stuff te starten. Er komt wellicht nog er een vervolg op dit muzikale avontuur.Miller vaart eind deze maand vanuit Miami terug richting St. Maarten uit met Lauderdale, Steve Earle, John Prine en John Hiatt naast jonge woven als Jason Isbell en Chris Stapleton en uiteraard talentvole jonge en wat rijpere dames aan boord. 1. After The Fire Is Gone
 2. Love's Gonna Live Here
 3. Sunday Morning Coming Down
 4. Just Someone I Used To Know
 5. Hickory Wind
 6. Wedding Bells
 7. If Teardrops Were Pennies
 8. Wild Horses
 9. Come Early Mornin'
 10. Take The Hand Of Jesus
 11. Angel From Montgomery