×

Recensie

Roots

28 april 2024

Emily Nenni

Drive & Cry

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West

Drive & Cry Emily Nenni Roots 4 Emily Nenni – Drive & Cry Written in Music https://writteninmusic.com

Overtuigde de voorganger van de via Colorado in Nashville verzeilde cowgirl uit de Bay Area al moeiteloos, de opvolger van On The Ranch is weerom sterk aan de countryraditie gelinkt maar klinkt nog straffer. Met haar sirenezang lonkt Emily Nenni onbeschaamd naar een plaatsje naast illustere vrouwelijke countryiconen. Hoewel ze aanvankelijk niet helemaal overtuigd was van haar zangtalent, ze zag voor zichzelf eerder toekomst in een bestaan als songwriter in Music City.

Nenni komt opvallend dicht in de buurt bij van Patsy Cline enDolly Parton in de beginjaren ,evenals die country diva schrijft Emily zelf haar songs. Met opmerkelijke zoetgevooisd timbre bezingt ze de ups-and-downs van het leven. In tegenstelling tot het repertoire van haar debuut dat tijdens het verblijf op de boerderij in Colorado rijpte kwamen het nieuwe songswerk tot stand In Nashville.

Met Drive & Cry verzeilen we meteen in de plaatselijke honky tonk bars. De werkdag zit er op Emily’s zang stapt zelfverzekerd het podium van de lokale saloon. “Play ‘til the sun’ll come, when the daylight’s done,” zingt ze aangespoord door een vastberaden begeleidingscombo waarin de pedalsteel en piano het hoge woord voeren. We Sure Could Two Step  lijkt ontsnapt uit de  hoogdagen van de honky tonk en klinkt al even overtuigend. John James Tourville, die naast Riley Downing, zijn compagnon bij Deslondes, muzikanten van onder andere The Pink Stones engageerde, verzorgde de productie en geeft Nenni de volle ruimte.

Van opwindende momenten in het nachtleven, van het stomende met bijzondere combinatie van pedalsteel en harmonica Drive & Cry  gaat het naar de smartelijke slijper Changes. “Got my own boots to fill and you know I Will “ zingt ze zelfverzekerd in I  Don’t Need You, geflankeerd  door hitsig koorwerk, een scheurende soulrocker die Tina Turner eert. Met de suikerspinnen pianoballade wordt even gas terug genomen,  pianoriedels, fiddle en een pittig  dameskoortje poken Rootin’ For You op. Evenals op de voorganger is er ter afsluiting voor een enkele cover gekozen, met de van Terry Allen afkomstige Amarillo Highway klassieker neemt La Nenni afscheid, grandioos!

  1. Get to Know You
 2. Greatest Hits
 3. Lay of the Land
 4. I Don't Have to Love You
 5. Drive & Cry
 6. Changes
 7. I Don't Need You
 8. I Can Pretend It Never Happened
 9. Rootin' for You
 10. We Sure Could Two Step
 11. Set on the Steps
 12. Amarillo Highway