×

Recensie

Roots

08 juni 2021

Mick Fleetwood & Friends

Celebrate The Music Of Peter green

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: BMG

Celebrate The Music Of Peter green Mick Fleetwood & Friends Roots 3.5 Mick Fleetwood & Friends – Celebrate The Music of Peter Green Written in Music https://writteninmusic.com

Vorige zomer overleed Peter Green, de gitaarheld tilde Fleetwood Mac van verdienstelijke groepje in de Britse Bluesboom met superieur song- en snarenwerk op tot duizelingwekkend niveau. Mentale en andere gezondheidsproblemen van Green maakten voortijdig een einde aan de glorieperiode. Na het vertrek van gitarist Jeremy Spencer, werd de ritmetandem John McVie/ Mick Fleetwood in de jaren zeventig in Californië gerehabiliteerd door Lindsey Buckingham en Stevie Nicks. Het muzikale echtpaar leverde samen met zangeres Christine McVie de songs aan en schreven geschiedenis met Rumours, waarmee Fleetwood Mac wereldwijd tot een van de succesvolste popformaties uitgroeide.

Mick Fleetwood speelt al een tijdje met het idee om zijn voormalige frontman te eren, na drie jaar voorbereiding is het zo ver en verzamelen een reeks illustere gastmuzikanten in London Palladium. Op het concert op 25 november 2020, net voor het uitbreken van de Covid-19 pandemie brengen notoire figuren uit de rockwereld hulde aan de muziek die Green tijdens de eerste periode van Fleetwood Mac introduceerde.

Vanachter zijn drumkit loodst Mick, die percussie assistentie krijgt van Zack Starkey  en bassist Dave Bronze, samen met toetsenman Ricky Peterson en het  gitaristentrio Rick Vito, Johnny Lang en Andy Fairweather Low  feilloos door het vroege Fleetwood Mac repertoire. Vito en Lang trappen af met Rolling Man en het van Otis Rush afkomstige Homework, samen met Need Your Love So Bad, een van de weinige, niet door P.A Green ondertekende nummers die op die winterse avond passeerden.

Het eveneens van Rush afkomstige All Your Love wordt door John Mayall, Greens voormalige werkgever opgevoerd, het behoorde tot het vaste repertoire bij The Bluesbreakers. Billy Gibbons flankeert een ontketende Steve Tyler in een vitale versie van Rattlesnake Shake. Christine McVie die destijds bij Chicken Shack  zong, depanneerde Fleetwood Mac na het opstappen van Green. De pianiste overtuigt na Stop Messin’ Round  met het ritmische Looking For Somebody.

Noel Gallagher graaide tijdens de soundcheck voor Oasis wel eens in het Fleetwood Mac repertoire, Na Vito’s doorleefde interpretatie van Love That Burns debiteert hij The World Keep On Turning en Like Crying van Danny Kirwan in een aangenaam akoestisch luikje. Ondersteund door een snerpende slidegitaar sluit Pete Townshend het eerste deel af met Station Man, een nummer van Jeremy Spencer en Kirwan, kort na het vertrek van Green opgenomen.

Gelukkig komen in het tweede gedeelte de echte prijsbeesten van Green volop aan bod. Neil Finn pikt Man Of The World op en ZZ Top’s opperhoofd Gibbons doet geen onaardige instrumentale dingen in de twee parts van Oh Well. Het probleem bij wat oudere mannen is niet zelden het tanende stembereik, daar is geen ontsnappen aan.

Johnny Lang  heeft daar gezien zijn relatief jonge leeftijd minder last van en illustreert dat met een doorleefde uitvoering van Need Your Love So Bad. Op Vito’s snaarverrichtingen in het onverslijtbare Black Magic Woman is evenmin iets aan te merken.

Na de verassende passage van slideman Jeremy Spencer in The Sky Is Cryin’ en een lekker rollend I Can’t Hold Out deponeert Gibbons samen met Kirk Hamett The Green Manalishi dat helaas in ongeïnspireerd gefriemel vastloopt. Het is wachten op Albatross dat door David Gilmour een subtiele, majestueuze behandeling krijgt.

Deze nostalgische recyclagetoestanden tonen nog eens duidelijk het talent van de jonge Peter Green, de man was helaa niet meer in staat om dit respectvolle huldeconcert mee te maken. Een zoektocht naar het oorspronkelijke materiaal van Peter Green met Fleetwood Mac blijft  overigens meer dan ooit warm aanbevolen. 1. Rolling Man (feat. Rick Vito)
 2. Homework (feat. Jonny Lang)
 3. Doctor Brown (feat. Billy Gibbons)
 4. All Your Love (feat. John Mayall)
 5. Rattlesnake Shake (feat. Billy Gibbons & Steven Tyler)
 6. Stop Messin’ Round (feat. Christine McVie)
 7. Looking For Somebody (feat. Christine McVie)
 8. Sandy Mary (feat. Jonny Lang)
 9. Love That Burns (feat. Rick Vito)
 10. The World Keep Turning (feat. Noel Gallagher)
 11. Like Crying (feat. Noel Gallagher)
 12. No Place To Go (feat. Rick Vito)
 13. Station Man (feat. Pete Townshend)
 14. Man Of The World (feat. Neil Finn)
 15. Oh Well (Pt.1) (feat. Billy Gibbons & Steven Tyler)
 16. Oh Well (Pt.2) (feat. David Gilmour)
 17. Need Your Love So Bad (feat. Jonny Lang)
 18. Black Magic Woman (feat. Rick Vito)
 19. The Sky Is Crying (feat. Jeremy Spencer)
 20. I Can’t Hold Out (feat. Jeremy Spencer)
 21. The Green Manalishi (With The Two Prong Crown) (feat. Billy Gibbons & Kirk Hammett)
 22. Albatross (feat. David Gilmour)
 23. Shake Your Moneymaker (group finale)