×

Recensie

World

20 februari 2022

Lilian Vieira & Roberto de Lujo & Friends

Seguir Vivendo

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Wedgeview

Seguir Vivendo Lilian Vieira Roberto de Lujo & Friends World 4.5 Lilian Vieira & Roberto de Lujo & Friends – Seguir Vivendo Written in Music https://writteninmusic.com

Seguir Vivendo is een indrukwekkend album waarop Lilian Vieira nummers van Michael Franks zingt in het Portugees; ze zijn vertaald door de Braziliaanse zanger en tekstschrijver Celso Viáfora. Michael Franks werkte onder andere samen met Jobim en Astrud Gilberto. Roeland Jacobs en Rob van Weelde aka Roberto de Lujo, de initiatiefnemers van dit project, dragen sterk bij aan Seguir Vivendo.

Het album is ook opgenomen in hun Wedgeview Studio’s in Woerdense Verlaat. Jacobs heeft goede en mooie arrangementen gemaakt van de oorspronkelijke door Franks gecomponeerde muziek.  De band van Roberto de Lujo, bestaande uit Roeland Jacobs (toetsen), Daniel de Moraes (gitaar), Udo Pannekeet (bas), Remko de Landmeter (fluiten) en Marcel Serierse (drums en percussie), zorgt met het Radio Philharmonisch Orkest olv Alexandra Arrieche voor sterke muziek die goed bij Lilians stem past. Gasten zijn Anna Serierse (zang), Teus Nobel  (trompet), Leonardo Amuedo en Tim Langedijk op gitaar.

Het album begint mooi rustig met Solo de Silencio waarin Lilian met haar warme stemgeluid Michael Franks The Lady Wants To Know prachtig interpreteert. Meer uptempo is Ilha Christmas, een duet met de in Nederland wonende Braziliaanse zanger Breno Viricimo die ook meezingt in O Verão Ta Aqui, een lied dat begint met de melodie van Summertime.

Sommige nummers zijn heel rustig en bossanova achtig. Teu Tempero is erg sterke Braziliaanse jazz met Leonardo Amuedo op gitaar die ook prachtig gitaar speelt in Ilha Christmas. Sussura, oorspronkelijke titel Every time she whispers, wordt met zachte intonatie gezongen door Lilian. Sussura betekent ook zacht praten in het Portugees. Het met veel tederheid door Lilian gezongen Umcerto Antonio past helemaal bij Lilian omdat zowel haar vader, opa en zoon Antonio heten. De strijkers van het Radio Philharmonisch Orkest en het gitaarpsel van Daniel de Moraes geven extra cachet aan deze prachtige song.

De fraaie negende track Alegria ou razão betekent ‘wil je gelijk hebben of wil je gelukkig zijn’. De titeltrack Seguir Vivendo ,een duet met Celso Viáfora,  ‘doorgaan met leven’. In To No Brasil (Down in Brazil) klinkt het samba ritme door. Dit lied gaat het meest direct over Brazilië en de slechte situatie in Lilians geboorteland . Lilian zingt de 12 nummers erg mooi. Het album sluit fraai af met enerverende O Sol Me Chama (Under the sun). Voor wie het Braziliaanse karakter kent van het werk van Franks, is dit eerbetoon aan hem een zeer fraaie opsteker! 1. Solo Do Silencio-The lady wants to know
 2. Ilha Christmas-Island Christmas
 3. Sussura-Every time she whispers
 4. Alegria Ou Razão-I’d rather be happy than right
 5. Seguir Vivendo-Innuendo
 6. Teu Tempero-Eggplant
 7. Umcerto Antonio-Antonio’s Song
 8. Pra Falar Bem A Verdade-Tell Me All About It
 9. O Verão Tá Aqui-Now that the summer is here
 10. To No Brasil-Down in Brazil
 11. Jardim Botànico-Jardin Botanico
 12. O Sol Me Chama-Under The Sun