×

Recensie

Roots

24 september 2020

Bobbo Byrnes

SeaGreenNumber5

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

SeaGreenNumber5 Bobbo Byrnes Roots 3.5 Bobbo Byrnes – SeaGreenNumber5 Written in Music https://writteninmusic.com

De multi-instrumentalist en singer-songwriter uit Boston verkaste samen met zijn vrouw Tracy naar zuidelijk Californië. Het echtpaar musiceert daar samen als The Fallen Stars en vond onderdak bij Ben Riddle’s & The Stars. Het is bovenal solowerk van Byrnes zoals Motel Americana en Two Sides To This Town, gevuld met bij momenten stevig uit de kluiten gewassen rootsrock dat onze aandacht opeist.

Bij het in een van zijn schilderwerken verpakte SeaGreenNumber5 gaat het er wat rustiger aan toe zonder in saaie, bezadigde toestanden te vervallen. Byrnes verruilde zijn Telecaster voor zes- en twaalfsnarige akoestische gitaren, mandoline en pedalsteel, de B3 Hammond werd voor een accordeon omgeruild. Zo komen Byrnes’ songs nog beter uit de verf in prachtige countryneske tracks zoals Queen Of The Party, dat refereert naar zondige oorden en locale ‘sweethearts of the rodeo’. De stem van een van de mama’s die we op de achtergrond horen is die van vrouwtje Tracy die samen  met percussionist Matt Froehlich de vertrouwde ritmesectie vormt.

Een andere alomtegenwoordige vrouw is Georgina Hennessy die met haar viool-escapades bijdraagt tot een  meer rustieke sound. Ze mag overigens even beschaafd loos gaan op de fiddle Geo’s Gig, een zwierig instrumentaaltje. Het melancholische Favorite Photograph en de eveneens met dames-zang gelardeerde fingerpicker Eveline vallen bij een eerste beluistering op. Byrnes werkt vaak samen met Ben Riddle en dat resulteert in de sprankelende roadsong 10.000 Miles, met elektrische gitaar en een fijne subtiele reprise van Running Back To You.

Na het op weidse pedalsteetonenl meanderende Somewhere Else, weten we het zeker, Bobbo Byrnes voegt met dit ingetogen werkstuk, een verrassend aangename episode aan zijn repertoire toe. 1. Queen Of The Party
 2. Favorite Photograph
 3. When We Ride
 4. Eveline
 5. December
 6. Every Sound That Crashes
 7. Geo's Jig
 8. Sight Of Me
 9. 10.000 Miles
 10. Running Back To You
 11. Somewhere Else