×

Recensie

Roots

10 mei 2017

Bobbo Byrnes

Motel Americana

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Motel Americana Bobbo Byrnes Roots 3.5 Bobbo Byrnes – Motel Americana Written in Music https://writteninmusic.com

In het verleden kwamen we deze multi-instrumentalist al eens tegen, samen met zijn vrouw Tracy met wie hij op New Coastline van Riddle in the Stars figureerde. Het van Boston naar Californië uitgeweken echtpaar is eveneens onder de naam Fallen Stars actief. Op het solodebuut van Bobbo figureert naast Tracy overigens ook drummer Brandon Allen terwijl ook de stem van Ben Riddle te horen is. Zo komen we weer terecht in vertrouwd klankenspectrum. Daarbij vist Byrnes enkele  oudere nummers uit  zijn repertoire zoals het door mandoline aangestuurde APB op en die behoren niet toevallig bij de betere tracks van dit werkstuk dat van akoestische folk en Americana naar countryrock pendelt zoals het  van Paul Kelly geleende To Her Door waarin Byrnes orgelspel met elektrische gitaar combineert.

De B3 die I May Never aandrijft is die van Rami Jaffee, terwijl de sfeervolle dobro het dromerige Heading South inkleurt. Eveneens bijzonder fraai is de interpretatie van Hate This Town, een fijne song van Slim Dunlap (The Replacements) en het van de Stones geleende No Expectations dat in knappe  alt country wordt getransformeerd. Nothing To Say groeit bij iedere beluistering en zo huizen er nog enkele tracks op Motel Americana.

Byrnes draagt dit werkstuk op aan zijn vader die hem tijdens prille oefensessies in de kelder van het ouderlijke huis niet zelden dwingend toeschreeuwde  “play the guitars with the holes in them”, een raad die Byrnes geenszins in de wind slaat. Niettemin wordt niet alleen bij het rockende 1, 2, 3 de Telecaster uit de koffer gehaald en dat is geen slechte zaak bij een doorvoelde, eclectische benadering van het Americana genre. 1. Hold Me
 2. To Her Door
 3. APB
 4. Gate This Town
 5. I May never Know
 6. Heading South
 7. Millsboro
 8. Solitaire
 9. No Expectations
 10. Nothing To Be Said
 11. 1, 2, 3
 12. Long Way To Nashville