×

Nieuws

23 mei 2019

The Cardigans

Waarom wij van The Cardigans houden

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Stockholm

Met hun zes albums nu eindelijk op vinyl uit, hebben we een mooie reden om de Zweedse Cardigans eens flink in de schijnwerpers te zetten. Het is een band die wij eigenlijk altijd vreselijk onderschat gevonden hebben.

Van debuut Emmerdale (1994) tot aan (voorlopig) laatste album Super Extra Gravity (2005) stonden hun albums bomvol geweldige songs en binnen het volledige spectrum van wat pop te bieden heeft: vrolijk, aanstekelijk, vol op de emotie, stevig, ingetogen, akoestisch, elektrisch, met strijkers, rafelig, verzorgd, strijdbaar en vol liefde.

Niet vreemd dat één van de hoofdpersonages van het geweldige boek Buzz Aldrin waar ben je gebleven? van de Noorse Johan Harstad alleen de eerste vier albums van The Cardigans in haar collectie heeft. ‘Die albums bevatten alles wat popmuziek in zich moet hebben’ is haar afgewogen mening. Hoe tof van Harsted om de hoofdstukken in het boek met die vier albumtitels aan te geven.

De meesten kennen de band vast wel van hits als Lovefool, die via de zeer succesvolle film Romeo & Juliet een wereldwijde doorbraakhit werd en geweldige singles als Carnival, Erase/Rewind of My Favourite Game. Maar er zijn zoveel meer songs die de band zo belangwekkend maakt. De komende weken duiken we in hun historie, niet alleen met recensies van al hun albums maar ook met de tijd waarin deze verschenen en waar de band op dat moment mee bezig was.