×

Nieuws

30 mei 2019

The Cardigans

The Cardigans: De Zweedse start en de internationale toekomst

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Trampolene

Het waren gitarist Peter Svensson en bassist Magnus Sveningsson, beiden uit de Zweedse heavy metal scene afkomstig, die in oktober 1992 in hun thuisbasis Jönköping de aanzet gaven tot het vormen van The Cardigans. Naar Malmö verhuisd vonden de twee mannen in drummer Bengt Lagerberg, keyboard speler Lars-Olof Johansson en zangeres Nina Persson de ideale muzikale metgezellen.

De rol van Persson was op de eerste demo die ze opnamen nog bescheiden: ze was maar op één song te horen. Maar samenwonend in een klein appartement bleek de chemie tussen haar en de andere bandleden gewoonweg te groot en werd met de deal met platenlabel Stockholm Records een volledig album met Persson opgenomen.

the_cardigans

Nog maar twee jaar na oprichting verscheen debuutalbum Emmerdale. Dat, gedragen door de hit Rise & Shine, een song met een verfrissend tijdloos geluid en die zo opvallende vocalen van Persson, als grote trekker, in het thuisland een grote hit werd en de naam van de band gelijk vestigde. Verrassend genoeg werd het album ook een dikke hit in Japan, opvallend genoeg het enige land waar het album naast Zweden in eerste instantie ook uitgebracht werd.

Hoewel Svensson (muziek) en Sveningsson (teksten) alle songs voor de band schreven leek de heavy metal ver weg. De band trapte muzikaal vooral uit melodieuze jaren zestig en zeventig en schreef songs met een fijne lichtheid en toegankelijkheid. Al was de donkere rand in de teksten wel degelijk te horen. En ook de Black Sabbath cover Sabbath Bloody Sabbath bleek een triomf.

De band ging na het succes wat ze in hun thuisland ten deel viel met veel vertrouwen door Europa op tour om zich te presenteren. Dat pakte goed uit want toen hun tweede album Life een jaar later uitkwam en een muzikaal snel doorgegroeide band liet horen, stonden er genoeg platenmaatschappijen nu wel open een album van de band uit te brengen.

Met de super aanstekelijke singles Carnival en Hey! Get Out Of My Way werden hits gescoord en het album werd naast Japan nu ook in IJsland een baanbrekend succes. In Amerika pakte platenlabel Minty Fresh Records de band nu op en voegde songs van het eerste en tweede album tot een geheel. Het album werd daar, een beetje vertekenend, ook onder de titel Life uitgebracht. De band brak internationaal door met albumverkopen tot over een miljoen stuks en grote platenlabels stonden nu klaar de band over te nemen.