×

Recensie

Pop

06 juni 2019

The Cardigans

The Cardigans

First Band On The Moon

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Stockholm

First Band On The Moon The Cardigans Pop 4 The Cardigans – First Band On The Moon Written in Music https://writteninmusic.com

Op de vinyluitgave van First Band On The Moon zat menigeen te wachten. De wazige live foto die de albumhoes siert, past perfect tussen de op rommelmarkten opgedoken klassiekers uit de jaren zeventig. Sommige albums lenen zich er meesterlijk voor om met de nodige precisie de naald op te plaatsen. Dit is zo’n treffend voorbeeld. Voor mij de meest geschikte plaat uit hun catalogus. Het grote internationale publiek maakt kennis met The Cardigans door Baz Luhrman. Deze Australische filmregisseur met roots in de theaterwereld weet ze te strikken voor de soundtrack van Romeo + Juliet. Deze moderne uitwerking van het klassieke Shakespeare verhaal laat zich op het doek presenteren als een meer gewelddadige variant van The West Side Story. Lovefool wordt als promotiemateriaal overal opgepakt, al lukt het ze niet om in de Benelux grootst te scoren. Dat Leonardo DiCaprio vervolgens wereldberoemd wordt door zijn rol in Titanic, zorgt voor de cultstatus die dit liefdesdrama met terug werkende kracht krijgt toegedeeld. Uiteraard profiteren The Cardigans daar ook optimaal van.

Op het derde studio album zijn de Burt Bacharach achtige melodieën nog wel aanwezig, maar ook de rockgitaar maakt zijn intrede. Your New Cuckoo leunt zeer sterk op de Amerikaanse jaren zeventig in opkomst zijnde Feel Good series. Uit het tijdperk dat rolschaatsen ook hier Rollerskates genoemd werden, en John Travolta bij gebrek aan kapstok zijn jasje maar aan de andere kant van de zaal gooit. Veel glitter en nog meer disco. Dit alles wordt nog sterker geaccentueerd met de aanwezigheid van fluitist David Wilczewski. Nina Persson weet zich steeds meer te ontwikkelen tot frontvrouw. Het onschuldige, speelse kinderlijke is ontgroeit tot een volwassen diva uitstraling. De bewustwording om de luisteraar te verleiden met een aangename mix van sensualiteit en jeugdigheid weet ze tot in perfectie uit te werken. Dat ze hierbij op een bewuste manier misbruik maakt van haar treffend passende kortgeknipte vintage coupe, is een slimme uitgekiende zet.

Het meer bubblegum Been It wil met het sterke ritmische gitaarspel aangenaam aansluiten bij de in opkomst zijnde rockchicks. Hoe lastig is het om je vast te houden aan een eigen geluid, en je toch door te ontwikkelen. First Band On The Moon is dan wel het doorbraakalbum. Muzikaal gezien is het een zoekend tussengeluid, welke pas op de volgende plaat de definitieve vorm zal krijgen. Het goed geoliede gezelschap weet ook probleemloos triphop elementen in het geluid te borduren. De originaliteit om daarbij niet gebruik te hoeven maken van samplers siert de uit Zweden afkomstige muzikanten, al zal de grote massa daar schijnbaar minimaal bij stil staan. Dat ze zich wel bewust zijn van op dit moment goed scorende acts, getuigt het aan Vanessa Paradis schatplichtige Step On Me. Een wat ondergewaardeerde naam, die net als Nina Persson moeilijk haar lolita verschijning van zich af kan schudden.

Het besef dat The Cardigans meer wereldse potentie hebben, wil hier een nadrukkelijke rol in spelen. Dat ze voor dit resultaat bijna een jaar lang in de studio bivakkeerden, is gelukkig in de frisheid die het uitstraalt niet terug te horen. Een half jaar na de release van Life sluiten ze zich voor een langere periode af van de buitenwereld, met een waanzinnig retro sound als resultaat. Vergeet niet dat ze al voor de derde keer jaarlijks een nieuw product afleveren, zonder te stagneren. Het vraagt een hoop discipline en zorgvuldigheid om dit vol te houden. Als tekstschrijver wisselen Peter Svensson, Magnus Svenningsson en Nina Persson elkaar af, maar het is de kwaliteit van de zangeres die de nummers op een eigen persoonlijke manier presenteert. De basis ligt wel heel erg in het verlengde van lift muziek, maar met een plaat als First Band On The Moon is het geen straf om met een storing een uurtje met Nina Persson op de achtergrond opgesloten te zitten. The Cardigans weten aan loungepop een nieuwe ruimdenkende dimensie toe te voegen.

Kant A:

 1. Your New Cuckoo
 2. Been It
 3. Heartbreaker
 4. Happy Meal II
 5. Never Recover

Kant B:

 1. Step On Me
 2. Lovefool
 3. Losers
 4. Iron Man
 5. Great Divide
 6. Choke

Meer uit deze special

 1. Waarom wij van The Cardigans houden
 2. The Cardigans – Emmerdale
 3. The Cardigans – Life
 4. The Cardigans: De Zweedse start en de internationale toekomst
 5. The Cardigans – First Band On The Moon
 6. The Cardigans – Gran Turismo
 7. The Cardigans: Romeo and Juliet en de grote knal voorwaarts
 8. The Cardigans – Long Gone Before Daylight
 9. The Cardigans – Super Extra Gravity
 10. The Cardigans: Schoonspringend naar ‘t eind