×

Recensie

Pop

06 juni 2019

The Cardigans

The Cardigans

First Band On The Moon

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Stockholm

First Band On The Moon The Cardigans Pop 4 The Cardigans – First Band On The Moon Written in Music https://writteninmusic.com

Op de vinyluitgave van First Band On The Moon zat menigeen te wachten. De wazige live foto die de albumhoes siert, past perfect tussen de op rommelmarkten opgedoken klassiekers uit de jaren zeventig. Sommige albums lenen zich er meesterlijk voor om met de nodige precisie de naald op te plaatsen. Dit is zo’n treffend voorbeeld. Voor mij de meest geschikte plaat uit hun catalogus. Het grote internationale publiek maakt door Baz Luhrman kennis met The Cardigans. Deze Australische filmregisseur met roots in de theaterwereld strikt ze voor de Romeo + Juliet soundtrack. Deze moderne uitwerking van het klassieke Shakespeare verhaal presenteert zich op het doek als een meer gewelddadige variant van The West Side Story. Lovefool wordt als promotiemateriaal overal opgepakt, al lukt het ze niet om in de Benelux grootst te scoren. Dat Leonardo DiCaprio vervolgens wereldberoemd door zijn rol in Titanic wordt, zorgt met terugwerkende kracht voor de toegedeelde cultstatus van dit liefdesdrama. Uiteraard profiteren The Cardigans daar ook optimaal van.

Op het derde studio album zijn de Burt Bacharach achtige melodieën nog wel aanwezig, maar ook de rockgitaar maakt zijn intrede. Your New Cuckoo leunt zeer sterk op de Amerikaanse jaren zeventig in opkomst zijnde Feel Good series. Uit het tijdperk dat rolschaatsen ook hier Rollerskates genoemd worden, en John Travolta bij gebrek aan kapstok zijn jasje maar naar de andere kant van de zaal gooit. Veel glitter en nog meer disco. Dit alles wordt nog sterker door de aanwezigheid van fluitist David Wilczewski geaccentueerd. Nina Persson ontwikkelt zich steeds meer tot frontvrouw. Het onschuldige, speelse kinderlijke is ontgroeit tot een volwassen diva uitstraling. De bewustwording om de luisteraar met een aangename mix van sensualiteit en jeugdigheid te verleiden werkt ze tot in perfectie uit. Dat ze hierbij op een bewuste manier misbruik van haar treffend passende kortgeknipte vintage coupe maakt, is een slimme uitgekiende zet.

Het meer bubblegum Been It sluit met het sterke ritmische gitaarspel bij de in opkomst zijnde rockchicks aan. Hoe lastig is het om je aan een eigen geluid vast te houden, en je toch door te ontwikkelen. First Band On The Moon is dan wel het doorbraakalbum. Muzikaal gezien is het een zoekend tussengeluid, welke pas op de volgende plaat de definitieve vorm krijgt. Het goed geoliede gezelschap weeft ook probleemloos triphop elementen in het geluid. De originaliteit om daarbij niet gebruik van samplers te maken siert de uit Zweden afkomstige muzikanten, al zal de grote massa daar schijnbaar minimaal bij stil staan. Dat ze zich wel bewust zijn van op dit moment goedscorende acts, getuigt het aan Vanessa Paradis schatplichtige Step On Me. Een wat ondergewaardeerde naam, die net als Nina Persson moeilijk haar lolita verschijning van zich af kan schudden.

Het besef dat The Cardigans meer wereldse potentie hebben, speelt hierin een nadrukkelijke rol. Dat ze voor dit resultaat bijna een jaar lang in de studio bivakkeren, is gelukkig in de frisheid die het uitstraalt niet terug te horen. Een half jaar na de release van Life sluiten ze zich voor een langere periode van de buitenwereld af, met een waanzinnig retro sound als resultaat. Vergeet niet dat ze al voor de derde keer jaarlijks een nieuw product afleveren, zonder hierin te stagneren. Het vraagt een hoop discipline en zorgvuldigheid om dit vol te houden. Als tekstschrijver wisselen Peter Svensson, Magnus Svenningsson en Nina Persson elkaar af, maar het is de kwaliteit van de zangeres die de nummers op een eigen persoonlijke manier naar een hoger niveau brengen. De basis ligt wel heel erg in het liftmuziek verlengde, maar met een plaat als First Band On The Moon is het geen straf om tijdens een storing een uurtje met Nina Persson op de achtergrond opgesloten te zitten. The Cardigans voegen aan loungepop een nieuwe ruimdenkende dimensie toe.

Kant A:

 1. Your New Cuckoo
 2. Been It
 3. Heartbreaker
 4. Happy Meal II
 5. Never Recover

Kant B:

 1. Step On Me
 2. Lovefool
 3. Losers
 4. Iron Man
 5. Great Divide
 6. Choke

Meer uit deze special

 1. Waarom wij van The Cardigans houden
 2. The Cardigans – Emmerdale
 3. The Cardigans – Life
 4. The Cardigans: De Zweedse start en de internationale toekomst
 5. The Cardigans – First Band On The Moon
 6. The Cardigans – Gran Turismo
 7. The Cardigans: Romeo and Juliet en de grote knal voorwaarts
 8. The Cardigans – Long Gone Before Daylight
 9. The Cardigans – Super Extra Gravity
 10. The Cardigans: Schoonspringend naar ‘t eind