×

Recensie

Pop

29 mei 2019

The Cardigans

The Cardigans

Emmerdale

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Trampoline

Emmerdale The Cardigans Pop 4 The Cardigans – Emmerdale Written in Music https://writteninmusic.com

The Cardigans debuteerden twee jaar na hun start in 1992 al met een volwaardig album. Emmerdale, vernoemd naar een destijds populaire Britse tv serie, is een fijne kennismaking met de band die gelijk een volledig eigen sound te pakken had en in zangeres Nina Persson een ster in wording.

Voor het eerste album werden alle songs geschreven door gitarist Peter Svensson (muziek) en bassist Magnus Sveningsson (tekst). Twee volledige verschillende muzikanten, elk vanuit een andere muzikale achtergrond en juist daarom juist zo spannend. Met een voorliefde voor melodieuze pop met een rafelrandje (Svensson) en een achtergrond in de Scandinavische metal (Sveningsson) klinken de songs soms uitermate vrolijke, melodisch en uptempo waar de teksten behoorlijk melancholiek zijn.

De contradictie werkt overigens uitstekend, vooral als de toch al melancholiek tegelijk zeer charmant klinkende Persson die teksten zingt. Je hebt bijna niet door dat er flink wat aan de hand is in haar teksten. Liefdesverdriet dat denk je maar luister eens naar songs als albumopener Sick & Tired, Black Letter Day, After All…. en Cloudy Sky en je hoort wel wat donkerders dan dat. Ik was in ieder geval gelijk verkocht toen ik Emmerdale voor het eerst hoorde. Zo lieflijk klinken en ondertussen…

De band heeft een rijke sprankeling in hun instrumentatie met een mix van akoestische en elektrische gitaren, originele toetsenpartijen, steady bas en heerlijk drumwerk. Soms versterkt door fijne blaasinstrumenten. En natuurlijk die stem van Persson die boven de sound van de band uitsteekt. Lieflijk met een bizar soort coolness en super herkenbaar.

Wat een verrukkelijk songs zijn Sick & Tired, Rise & Shine, Black Letter Day, In The Afternoon, Over The Water, het fraai ingetogen After All… en een volledig anders klinkende Sabbath Bloody Sabbath (origineel natuurlijk van Black Sabbath). Spannend om Nina die donkere tekst van Ozzy te horen. Het is een absolute klassieker.

Het album werd geproduceerd door Tore Johansson die eigenlijk met dit eerste album van The Cardigans zijn eerste producersklus had. Hij zou vervolgens met de band blijven, hun sound blijven ontwikkelen en vrijwel al hun albums produceren. Met het succes van The Cardigans werd hij vervolgens een internationaal prominent aanwezige producer. (Zo produceerde hij albums van Franz Ferdinand, Suede, OK GO, Wild Beasts en New Order.)

Natuurlijk is op dit eerste album nog niet gelijk alles uitgekristalliseerd maar hoe fijn klinken ze al. Een debuut dat zo hoopvol en anders klinkt als Emmerdale doet je gelijk verlangen naar heel veel meer van The Cardigans.

Kant A:

 1. Sick & Tired
 2. Black Letter Day
 3. In The Afternoon
 4. Over The Water
 5. After All…
 6. Cloudy Sky
 7. Our Space

Kant B:

 1. Rise & Shine
 2. Celia Inside
 3. Sabbath Bloody Sabbath
 4. Seems Hard
 5. Last Song

Meer uit deze special

 1. Waarom wij van The Cardigans houden
 2. The Cardigans – Emmerdale
 3. The Cardigans – Life
 4. The Cardigans: De Zweedse start en de internationale toekomst
 5. The Cardigans – First Band On The Moon
 6. The Cardigans – Gran Turismo
 7. The Cardigans: Romeo and Juliet en de grote knal voorwaarts
 8. The Cardigans – Long Gone Before Daylight
 9. The Cardigans – Super Extra Gravity
 10. The Cardigans: Schoonspringend naar ‘t eind