×

Recensie

Soul / Hiphop

06 maart 2015

Various Artists

Ultra High Frequencies: The Chicago Party

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Numero

Ultra High Frequencies: The Chicago Party Various Artists Soul / Hiphop 4 Various Artists – Ultra High Frequencies: The Chicago Party Written in Music https://writteninmusic.com

Platenlabel Numero uit Chicago bouwt onverzadigbaar door aan wat ondertussen de meest uitbundige, veelzijdige en coolste muziekcatalogus van de Amerikaanse soul, funk en rhythm & blues mag heten. Ultra High Frequencies: The Chicago Party is een enerverende ode aan het maar kort lopende muziekprogramma The Chicago Party.

Het ondertussen alweer 56ste deel in onnavolgbare Numero-serie heeft het illustere muziek tv-programma The Chicago Party als uitgangspunt. Gedurende 1982 werden er in totaal 23 afleveringen opgenomen voor het lokale tv station UHF en het programma had qua uiterlijk een sterke connectie met het destijds geweldig populaire Soul Train. The Chicago Party richtte zich echter doorgaans niet alleen op de door Soul Train zo geadoreerde post-disco maar richtte tevens hun pijlen op de boogie, 80’s groove zelfs indieclub.

De nadruk op deze Numero-uitgave, die in vol contact met de uit Chicago afkomstige historicus Jake Austen werd gemaakt, ligt op een 100 minuten durende DVD die bij de CD en de dubbele vinylversie zit bijgesloten. Het is een geweldige compilatie uit alle 23 afleveringen. Het zijn meer dan vermakelijke beelden waarbij de artiesten volledig playbackend tussen een lekker los dansend publiek, met die zo kenmerkende foute jaren 80 kleding en idem haardossen, hun songs brengen. Songs die vaak opvallend sterk zijn maar, veelal uitgebracht op kleine lokale platenlabels, vooral ook erg onbekend zijn gebleven. In het overaanbod van die tijd (helaas) volledig ondergesneeuwd.

De meeste tracks op het album aanwezig, vrijwel allemaal afkomstig uit de Chicago soul underground scene van die tijd, hadden beslist meer verdiend. Pull Up van Universal Togetherness Band, The Chicago Party Theme van Jesus Wayne, Think van Rahmlee, het wel heel fijne Garden Of Eve van Yvonne Gage, Girl You’re Too Cool van Magnum Force, Into New Dimensions van IND, Freedom Sweet Freedom van Ken Allison, Blow Me Away van MC2 en Burning UP van Donnell Pitman zijn hoogtepunten van een wederom uitstekend verzorgd album.

Opvallend ook hoe deze collectie songs de laatste periode van de soul underground van Chicago heeft blootgelegd voordat maar vrij kort daarna de house zijn ideale vorm vond. Als je goed luistert naar bijvoorbeeld een track als Pull Up van Universal Togetherness Band hoor je dat die stap niet eens zo groot was. 1. The Chicago Party Theme
 2. Girl You're Too Cool
 3. Love Explosion
 4. Rush
 5. Garden of Eve
 6. Think
 7. Master's Plan
 8. Burning Up
 9. Let Yourself Go
 10. Pull Up
 11. Blow Me Away
 12. Another Day
 13. Into New Dimensions
 14. Freedom (Sweet) Freedom
 15. Say Yes
 16. This Is Our Love Story