×

Recensie

Electronic

08 augustus 2023

Various Artists

Klar​!​80

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bureau B

Klar​!​80 Various Artists Electronic 3.5 Various Artists – Klar​!​80 Written in Music https://writteninmusic.com

De cassettetape heeft als voordeel dat deze voor iedereen betaalbaar en toegankelijk is. Welke puberende muziekliefhebber stelt in de jaren tachtig niet zijn eigen mixtapes samen en wisselt deze met zijn vrienden uit. Frustraties en vele afwijzingen van platenmaatschappijen inspireert do it yourself artiest Rainer Rabowski om gewoon vanuit zijn eigen winkelpand muziek van Düsseldorfs ondergronds trots betaalbaar aan de man te brengen. Dit levert in de vruchtbare 1980-1982 periode 18 cassettes en een box van drie unieke 12 inch hebbeding EP’s op. Dat die afzetmarkt zeker niet verzadigt is, blijkt wel uit het feit dat unieke collectoritems tegenwoordig voor een grof geldbedrag in de handel de weg naar de liefhebbende verzamelaars vinden. Dit staat in breed contrast met de oorspronkelijke visie van het beperkt producerende platenlabel. Geconserveerd goed vergaat niet, verstoft hooguit. Bureau B buigt zich over die vruchtbare Neue Deutsche Welle periode met acts die zich krampachtig aan de punkideologie vastklampen, en waar kleinschaligheid voorop staat.

Eigenlijk vormt Rainer Rabowski’s Roter Stern Belgrad waarin hij samen met Axel Grube die basis legt, de rode draad op deze samengestelde verzamelaar waar ze met een drietal tracks vertegenwoordigt zijn. Het voor Roter Stern Belgrad begrippen toegankelijke sexy Ta Ku Sey houdt zichzelf op een repeterende dancebeat in toon. Het onklare Alpha Waves verkeert nog overduidelijk in de experimentele ontdekkingsfase en Blas Dein Knie Ein is niet veel meer dan een overspannen stuiterend eerbetoon aan de onbeperkte bereikbare mogelijkheden van de telefonie. Niet echt de interessante hoogstandjes op deze vreemde compilatie, al is Rainer Rabowski tevens zijdelings bij het meer geslaagde Eraserhead gezelschap betrokken welke hier met het avontuurlijke OT de duistere elektronische tribaldance kakofonie grenzen aftast.

De minimalistische Strafe für Rebellion Blaue Mig noise is een amper een minuut durende klankencollage. Later zetten ze die artistieke provocatie meer op het zijspoor om in 2014 als het Sulphur Spring wapenfeit die culturele nachtmerrie een weerwoord te geven. Echt toegankelijk wordt het nergens, en dat siert ze. Van het onbekende Und Piloten is enkel Umsturz vindbaar. Dreigende postpunk industrial noise met freejazz percussie welke zeer in anno 2023 te plaatsen valt. Er komen vlagen van The Lion Sleeps Tonight voorbij en de maniakale aan Suicide memoreerde rockabilly punkzang kleurt hier perfect bij. Nogmaals jammer dat overige gegevens ontbreken. Het verder nergens te plaatsen Umsturz behoort tot de boeiendste Klar!80 albumtracks. Het artistieke toegankelijke Europa heeft op Dein Zauber heuse groot opgezette melodieuze zanglijnen, het spacende krautrock verleden echoot voornamelijk op de achtergrond door. P.Projekta / G.Ranzz is net zo geheimzinnig, en bouwt M4 van een klassiek diep mee neuriënd harmonium op.

Het anonieme Ralph & Ernie is met het gelijknamige duistere Ralph & Ernie elektrodrone stuk present. Verdere informatie ontbreekt, dus je weet zelfs niet eens of het de daadwerkelijke voornamen zijn of dat het slechts een alias van een muzikant is of dat hierachter een gezelschap schuilgaat. Een groot mysterie, welke niet helemaal naar wens beantwoordt wordt. Misschien is Ralph wel dezelfde Ralph als bij het Rara, Axel & Ralph drietal, waarvan ondertussen wel duidelijk is dat hier Ralph Albertini en voormalige Roter Stern Belgrad collega Axel Grube bemoeienis in hebben. Rainer Rabowski blijft in alles trouw aan zijn roots, en verloochend die afkomst niet. De geheimzinnige Rara is waarschijnlijk voor de net zo geheimzinnige schelle saxofoonuithalen verantwoordelijk, waarmee het trio zich overduidelijk in de postpunk hoek plaatst.

Deze selfmade propaganda werpt wel degelijk zijn vruchten af. Het lukt het humoristische kleinkunstgezelschap Xao Seffcheque und der Rest om zelfs een voltooide langspeelplaat via de Schallmauer punkplatenmaatschappij van de gebroeders Rieger op de markt te brengen. De griezelige funkdisco Mir fehlen die Worteis crossover is slechts voorwerk en verschijnt echter niet op het Ja – Nein – Vielleicht debuut. Het Strafe für Rebellion duo Bernd Kastner en Siegfried Michail Syniuga bewerkt net als de gelijktijdige bekendere vanuit Berlijn opererende Einstürzende Neubauten performancegroep afgedankt elektronica, schroothoop ijzer en zelf in elkaar geknutseld restmateriaal tot iets wat aan de grenzen van de muziekbeleving schuurt en krijgt vervolgens bij het Britse Touch onderdak.

Ook de zwoel ritmische CHBB Mau-Mau exotica kilte beleeft een doorstart in het tevens uit Düsseldorf afkomstige Liaisons Dangereuses die met Los Niños del Parque een clubhit scoren en ondanks de bandnaam en singletitel geen Spaanse of Franse, maar juist een Duitse achtergrond heeft. Deze track staat oorspronkelijk niet op Klar!80, al eist het succesvolle verloop deze plek met terugwerkende kracht op. Het best smakende nagerecht bewaart Rainer Rabowski tot het laatste. De elektro cowboys van BLÄSSE sluiten met een sterk staaltje aan Taktlose Klapperschlangen af, ook hier zorgen de piepende blazers voor het verstorende evenwicht. Bandlid Alexander Hacke zal niet veel later de transfer naar Einstürzende Neubauten maken. Het orthodoxe Alle Dertien Goed Klar!80 rariteitenkabinet is de onbetaalbare kunstafrekening van dit kansloze uitschot welke niet net als grondleggers en tijdsgenoten als Kraftwerk. Neu!, La Düsseldorf en D.A.F. het grotere publiek bereiken. 1. Strafe für Rebellion - Blaue Mig
 2. Roter Stern Belgrad - Ta Ku Sey
 3. Und Piloten - Umsturz
 4. Roter Stern Belgrad - Alpha Waves
 5. Europa - Dein Zauber
 6. Ralph & Ernie - Ralph & Ernie
 7. Xao Seffcheque und der Rest - Mir Fehlen die Worte
 8. Rara, Axel & Ralph - Rara, Axel & Ralph
 9. Eraserhead - OT
 10. P.Projekta / G.Ranzz - M4
 11. CHBB - Mau - Mau
 12. Roter Stern Belgrad - Blas Dein Knie Ein
 13. BLÄSSE - Taktlose Klapperschlangen