×

Recensie

Electronic

19 september 2018

Various Artists – The Man From

The Man From Mo' Wax

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Mo'Wax

The Man From Mo' Wax Various Artists Electronic 4.5 Various Artists – The Man From Mo’Wax Written in Music https://writteninmusic.com

Met de docu/film net in de Britse bioscopen is nu ook de soundtrack van The Man From Mo’Wax verschenen. Wat een heerlijke (her)kennismaking met James Lavelle’s geweldige Mo’Wax label!

Zoals de legende gaat: James Lavelle pakte zijn eerste DJ-set als 14-jarig jochie en reeds op zijn 18de startte hij zijn eigen, revolutionaire Mo’Wax label om op nog maar zijn 22ste het meesterlijke UNKLE album Psyence Fiction uit te brengen. Dat noemen we nog eens jong pieken…. Een terugslag kon natuurlijk niet uitblijven.

The Man From Mo’Wax vertelt het verhaal over Lavelle via interviews met DJ Shadow, wiens album Endtroducing het label in vele facetten definieerde, Joshua Homme van Queens of the Stone Age, Massive Attack’s Robert Del Naja (3D), Ian Brown, Futura, Thom Yorke en Grandmaster Flash. Zij vertellen de geschiedenis van het label in fijne verhalen en geven ons meer zicht op het grote talent van Lavelle, de man die zeer invloedrijk in het inzichtelijk maken van nieuwe muzikale vormen bleek daarmee Brits popicoon werd.

The Man From Mo’Wax is opgezet vanuit 700 uur aan beeld waarvan veel uit het persoonlijk archief van Lavelle komt. In totaal drie decennia overbruggend is The Man From Mo’ Wax een heerlijke reis die de verrukkelijke klanken van Lavelle’s Mo’ Wax label (tjonge wat een klasse label was dat toch!!!) combineren met persoonlijke verhalen die het muzikale leven van Lavelle eerlijk in beeld brengen.

Met de film komt natuurlijk ook een soundtrack die al net zo boeiend is. Vele classics van het label zoals we die kennen van DJ Shadow, La Funk Mob, Attica Blues, Dr. Octagon en DJ Krush + RPM komen natuurlijk voorbij maar ook de inspiraties voor het label met Hiroshi + Kudo, Zimbabwe Legit, Marie ‘Queenie’ Lyons + The Wild Bunch. En daar krijg je dan ook nog een paar heel mooie UNKLE tracks en die het geweldige Like Clockwork van Queens of the Stone Age (de QOTSA-song waar Lavelle aan meeschreef) bij. Pffff en ja natuurlijk ook dat overweldigend goede Reign van UNKLE met Ian Brown als gastzanger en die door DJ Shadow zo briljant gekozen Scott Walker sample.

The Man From Mo’Wax is een heerlijke verzameling toptracks die van begin tot einde hartverscheurend aan je voorbij trekt. Wat een ongelooflijk label was het toch en wat een heerlijk revolutionaire muzikale visie had Lavelle toch. Teveel toptracks om apart te noemen. Dit is verplichte kost voor muziekliefhebbers.

Natuurlijk moet je in dit geval het vinyl hebben, het dubbel vinyl met prachtig artwork. Mo’ Wax was natuurlijk ook een label waarvan je alle platen juist op vinyl wilde hebben. Deze aan de film gekoppelde soundtrack is daar geen uitzondering op.

Tracklisting OST The Man From Mo’Wax (double vinyl edition):

Side A:

 1. Orchestre Symphonique De Montréal & Charles Dutoit — Holst: The Planets, Op.32 – 2. Venus, The Bringer Of Peace (edit)
 2. Zimbabwe Legit — Doin’ Damage In My Native Language (Shadow’s Legitimate Remix)
 3. Marie ‘Queenie’ Lyons — See And Don’t See
 4. The Wild Bunch — Friends & Countrymen
 5. RPM — Food Of My De-Rhythm

Side B:

 1. Hioshi Fujiwara + KUDO Featuring DJ MILO— Return Of The Original Art Form (D.J Mix)
 2. La Funk Mob — Ravers Suck Our Sound And Get Fuck
 3. Attica Blues — Contemplating Jazz
 4. Dr. Octagon — Blue Flowers
 5. DJ Krush — Kemuri

Side C:

 1. UNKLE — Back And Forth
 2. DJ Shadow — What Does Your Soul Look Like (part 3)
 3. RPM — Flow
 4. DJ Shadow — Organ Donor (extended Overhaul)
 5. UNKLE Featuring Thom Yorke — Rabbit In Your Headlights

Side D:

 1. Blackalicious — Swan Lake
 2. UNKLE Featuring Ian Brown — Reign
 3. Queens Of The Stone Age — … Like Clockwork
 4. DJ Shadow — What Does Your Soul Look Like (part 1)